MANASTIR KLISINA: Mjesto gdje živi pravoslavlje (FOTO)

Manastir Klisina nalazi se u selu Ništavci, Opština Prijedor, na magistralnom putu Prijedor – Sanski Most. Posvećen je svetoj velikomučenici Marini u narodu poznatijoj kao Ognjena Marija (17/30.jul ).

Podignut je na starom manastirištu.

Po promislu Božijem u periodu od 1991-93. godine, za vrijeme Episkopa bihaćko-petrovačkog g. Hrizostoma, baš na starom manastirištu srednjovjekovnog manastira, porušenog odmah poslije pada Bosne pod Turke 1463. godine, podignuta je crkva svete velikomučenice Marine kao filijalni hram parohijske crkve Svete Trojice u Oštroj Luci.

Možda je srednjevjekovni manastir porušen i prije Turaka od strane Mađara. Papa rimski Inokentije III (početkom XIII vijeka) naredio je ugarskom ( mađarskom) kralju da bez milosti poruši manastire po Bosni, a monahe pogubi.

Narodno predanje sačuvalo je uspomenu na porušeni manastir, koji je po svemu sudeći bio posvećen Sretenju Gospodnjem, nazivajući manastirište Klisina, koja dolazi od grčke riječi «EKLISIJA» što znači CRKVA. Isto tako i okupljanjem na praznik Sretenja Gospodnjeg i na dan uspomene sv. velikomučenice Marine.

Prilikom kopanja temelja za sadašnji hram pronađeni su temelji stare crkve. Poslednja crkva zapaljena je 1942. godine od strane lokalnih ustaša muslimana. Te iste 1942. godine pravoslavni Srbi iz okolnih sela tajno spuste zvono (koje je prilikom pada oštećeno) u rijeku Sanu da bi u rijeci čekalo bolja vremena. Po završetku Drugog Svjetskog rata vjernici su na crkvištu podigli drveni zvonik i na njega podigli ono oštećeno zvono da svjedoči da je tu nekada postojala bogomolja. Prilikom osvećenja nove crkve, 1993. godine, koju je osvetio episkop Hrizostom prisutni narod aklamacijom izrazio je svoju želju da se uz novopodignuti hram podigne konak i da se proglasi manastirom.

Osvećenje temelja novog konaka izvršio je Episkop Hrizostom 30. jula 1994. god., a njegova gradnja nastavljena je poslije rata, 1997. godine. Proglašenje manastira učinjeno je 01. januara 1998. godine. Tom prilikom Episkop Hrizostom proglasio je manastir Klisinu kao SVETOMARINSKU OPŠTEŽITELjNU OBITELj.

U toku ljeta 2002. godine izliveni su temelji ogradnog manastirskog zida, a 2005. god. nastavljeni su radovi na njegovoj izgradnji.

30. jula 2oo8. Osvećen je novosagrađeni pirg Sv. Save i Simeona čiji je ktitor gospodin Goran Čorokalo sa suprugom Stankom i sinovima Gregorom i Žanom iz Sanskog Mosta.

U aprilu 2010. godine započeto je sa proširenjem postojećeg manastirskog hrama Svete Velikomučenice Marine, a temelje novoproširenog hrama osvetio je Episkop bihaćko-petrovački G. Hrizostom, 12. juna 2010. godine. U narednom periodu započeto je sa zidanjem, da bi hram konačno bio pokriven u ljeto 2011. godine. U narednom periodu na hram u izgradnji postavljeni su krstovi, zatvoreno je stolarijom svih 29 otvora, a 22. maja 2012. godine iznad zapadnih vrata postavljen je mozaik sa likom Svete Marine. Potom se prešlo na unutrašnjost samog hrama, gdje je razvedeno i priključeno podno grijanje, nakon čega je izlivena glazura. Radovi u unutrašnjosti hrama još uvijek su u toku.


Posebnu duhovnu radost bratstvu i poklonicima manastira Klisina označio je dolazak dijelića Svetih Moštiju Prepodobnog Grigorija Gornjačkog, 15. marta 2012. godine, a nešto više od mjesec dana kasnije manastirska duhovna riznica postala je bogatijom za dio Svetih Moštiju Prepodobnomučenika Medljanskih (Serafima, Avakuma i Mardarija), 22. aprila 2012. godine. Pored pobrojanih Svetih Moštiju, manastir Klisina, takođe, posjeduje dijeliće Svetih Moštiju Svete Velikomučenice Marine, Svetog Teodora Tirona, Svetog Petra Koriškog i Prepodobnog Georgija (Vitkovića), kao i repliku Čudotvorne Ikone Bogorodice Jerusalimske, koju su u naš manastir donijeli iz Svete Zemlje pravoslavni Srbi iz Vojvodine, u ljeto 2012. godine.

Manastir, takođe, posjeduje repliku čuvene svetogorske ikone „Dostojno jest“, koju su našem manastiru pridarili Zoran i Vladica Lemić, iz Banjaluke.

Tagovi: