Šuga se pojavila u tri vrtića

Saopštenjem za javnost direktor šabačke predškolske ustanove ''Naše dete'' Sandra Mićić je potvrdila da se u tri ovdašnja vrtića pojavila šuga, te navela da su preduzete sve dodatne mjere dezinfekcije, u skladu sa propisima.

Šuga se pojavila kod mališana u vrtićima "Poletarac", "Mladost" i "Bajka", roditelji su odmah informisani, a neki od njih su - u panici - o svemu obavjestili i medije. Inače, parazitno oboljenje kože izaziva "šugarac", a bolest se prenosi najčešće direktnim kontaktom, ali i preko posteljine, donjeg veša...

U saopštenju Predškolske ustanove roditelji su obavješteni o tome da svi vrtići rade normalno, kao i da nema mjesta za brigu. Alarmiran je i Zavod za javno zdravlje u Šapcu, čiji su epidemiolozi posjetili pomenute vrtiće...

Iz Predškolske ustanove poručuju i da vaspitači svakodnevno, prilikom prijema mališana, obraćaju pažnju na bilo kakvu promjenu zdravlja, o čemu izvještavaju roditelje. Takođe, dostupni su za svaku vrstu savjeta i u stalnoj su vezi sa pedijatrima i stručnim službama.

Iako se smatra da je šuga iskorenjena, bolest je prisutna širom svijeta, a rezervoar zaraze je - čovjek. U prošlosti je epidemijska pojava šuge bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim navikama i prenaseljenosti, ali od nje oboljevaju ljudi svih socioekonomskih nivoa.

Šuga se lako liječi, ali epidemije su češće u uslovima kolektivnog smještaja, baš kao što su predškolske ustanove. Ugroženi su i starački domovi, zatvori, različite socijalne ustanove, a javlja se i u vidu porodičnih epidemija.

(Novosti)

Tagovi: