Rupa u centru Banjaluke skriva kriminal?!

Rukovodstvo banjalučke ''Toplane'' i gradska uprava stvaraju lažnu krizu zbog navodnog nedostatka mazuta u namjeri da iznude od Skupštine grada odluku kojom bi gradonačelnik Igor Radojičić dobio odriješene ruke da sklapa sumnjive poslove, tvrde odbornici u Skupštini Banjaluke za BN televiziju.

Zamisao je da se sa "Ideal kompani", sa kojim je već sklopljen ugovor o navodnoj pozajmici mazuta, a zapravo se radi o nezakonitoj nabavci, izvrši prebijanje dugova i tako riješi problem rupe u centru grada, gdje je počela izgradnja Siti-mola.

Ideja o zamjeni zemljišta na lokaciji izgradnje Siti-mola u centru Banjaluke za zemljište na Paskolinoj ciglani trebalo bi da riješi problem "Ideal kompani", ali i gradske uprave.

Ta firma nema novca za izmirenje obaveza prema gradu, a vjerovatno ni za gradnju objekta, jer nije uspjela da obezbijedi garancije za kreditna sredstva, saznaje BN televizija.

“Duguju za čitav projekat 9-10 miliona KM, a za garažni dio koji je već trebalo da se završi oko 3 miliona KM. Ukoliko se uplati novac u kešu, grad opet gubi polovinu, jer bi `Ideal` tu uplatio 1.700.000 KM”, rekao je za BN televiziju Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Da nešto zaudara po kriminalu u trouglu Toplana - Gradska uprava - “Ideal kompani”, govore i datumi.

“Nama je ekskluzivni dobavljač prestao isporučivati mazut na minus deset stepeni, a i sami vidite da se temperature ne povećavaju iznad nule. Čak ni sa garancijom od 5 miliona KM, dobavljač neće da isporučuje mazut”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Toplana piše gradonačelniku 12. januara i najavljuje mogućnost obustave grijanja zbog nedostatka mazuta, dok su istovremeno u Toplanu stizale cisterne iz "HIGAT-a" koji je u periodu od 1-14 januara isporučio ukupno 1.631 tonu niskosumpornog mazuta.

Dakle, gradonačelnik ili laže, ili su ga slagali.

Kreditni ugovor od 3,5 miliona KM kod "Zirat banke" potpisan je 19. januara, pa je Toplana u međuvremenu mogla da naruči dodatne količine mazuta od "HIGAT-a". Ipak, odlučili su se da nabavku provedu nezakonito, preko ugovora o pozajmici od "Ideal kompani" koji je potpisan 13. januara, a mazut naručen još ranije.

Na potezu su odbornici Skupštine grada, koji treba da odluče da li će ovlastiti gradonačelnika da sklapa sumnjive ugovore o prebijanju dugova.

“Ovo prevazilazi sve oblike saradnje sa gradonačelnikom jer poslovi u koje je krenuo ne zadovoljavaju ni pravne propise, jer zakon ne dozvoljava da on može da radi takve pravne poslove”, kaže za BN televiziju Ljubo Ninković, odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka. 

Svoj stav o ideji da se na lokaciji Siti-mola u zamišljenom parku iznad garaža podigne spomenik poginulim borcima treba da iznese i Boračka organizacija Republike Srpske.

Hoće li živi borci dopustiti da se ispod spomenika njihovim palim saborcima sakrije sav kriminal svih dosadašnjih gradskih vlasti u Banjaluci?

(BN televizija)

Tagovi: