BRUKA I SRAMOTA: Vlada Srpske duguje novac namijenjen za bebe


Vlada Republike Srpske duguje oko 600.000 KM naknada majkama u Srpskoj koje su rodile treće i četvrto dijete.

Taj novac treba da isplate kao mjeru za podsticanje nataliteta iz ''Fonda treće i četvrto dijete'', a na njega trenutno čekaju roditelji 1.026 beba. Vlada, naime, za svako treće dijete treba da isplati 600 KM naknade majkama, a 450 KM za svako četvrto dijete u porodici.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta, koje realizuje projekat, priznaju da ima kašnjenja.

- Do danas je isplaćeno ukupno 238.389,75 KM za zahtjeve iz prošle godine. Ovih dana očekuje se isplata još zahtjeva u ukupnom iznosu od 276.866,25 KM, uzimajući u obzir da su ta sredstva odobrena u sistemu trezora, te odabrana za plaćanje. To znači da bi taj transfer na račune majki mogao biti uskoro. Preostali zahtjevi u ukupnom iznosu od 323.505,75 KM biće uneseni u sistem nakon što nam neophodna sredstva budu na raspolaganju – naveli su u Ministarstvu.

Tvrde i da će u narednom periodu maksimalno raditi na prevazilaženju problema u isplatama, jer je to novac za prioritetnu kategoriju stanovništva.

- Ova naknada se isplaćuje već 10 godina i svi su upoznati sa činjenicom da se ovo pravo ne može osporiti, kao i da se isplata nekad izvrši i za nekoliko zahtjeva retroaktivno, po redoslijedu i dinamici kojom ih dostavi Javni fond za dječju zaštitu – dodaju u Ministarstvu.

Ove naknade, kažu, posljednji put su isplaćene krajem decembra, majkama koje su rodile u prvoj polovini 2016. godine. Uz ovo ministarstvo, za isplate je zaduženo i Ministarstvo finansija.

U Udruženju porodica sa četvero i više djece RS kažu da na ove naknade roditelji najčešće čekaju mjesecima, a nekada i godinu dana.

- Žalosno je da se za takve stvari ne može naći novac, a imamo novca da planiramo kupovinu novih luksuznih automobila za ministre. Porodica i djeca bi trebalo da su najvažniji ovom društvu, a mi imamo ministre koji kao da uopšte ne mare za to – ocjenjuje predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

Budžet 900.000 KM

Spiskove porodilja koje treba da dobiju naknadu Ministarstvu porodice, omladine i sporta dostavlja Javni fond za dječju zaštitu RS, dok Vlada obezbjeđuje novac u budžetu RS. Fond potom i plasira novac majkama koje imaju pravo na njega.

Vlada svake godine donosi odluku o visini ovih naknada, a ranije su one bile i veće od 600, odnosno 450 KM. Budžetom za 2017. za ove namjene predviđeno je 900.000 KM, kao i za prošlu godinu.

(EuroBlic)

Tagovi: