Tramp ski­da san­kci­je Do­di­ku

San­kci­je pred­sje­dni­ku Re­pu­bli­ke Srpske Mi­lo­ra­du Do­di­ku, ko­je je uve­la odla­ze­ća ame­ri­čka admi­nis­tra­ci­ja, ne mo­gu po­tra­ja­ti duže od ne­ko­li­ko mje­se­ci, a po­sli­je nji­ho­vog uki­da­nja, re­al­no je oče­ki­va­ti zao­kret u spo­ljnoj po­li­ti­ci Sje­di­nje­nih Država pre­ma bal­kan­skim ze­mlja­ma.

Ovo je za “Na­ro­dne” izja­vio izvor bli­zak no­voj ama­eri­čkoj admi­nis­tra­ci­ji, ko­ji po­ti­če sa pros­to­ra biv­še Ju­go­sla­vi­je.

On tvrdi da će no­vo­iza­bra­ni ame­ri­čki pred­sje­dnik Do­nald Tramp, po pre­uzi­ma­nju dužnos­ti, po­ni­šti­ti či­tav niz odlu­ka i uka­za te vrste.

Stav­lja­nju Do­di­ka na ame­ri­čku crnu lis­tu, osim am­ba­sa­dor­ke SAD u BiH Mo­rin Kor­mark, ku­mo­va­li su i pred­sta­vni­ci je­dne opo­zi­ci­one par­ti­je iz RS, ko­ja je dio vlas­ti na ni­vou BiH i li­der SDA

Ba­kir Ize­tbe­go­vić, ko­ji je za pri­ti­sak na ame­ri­čku admi­nis­tra­ci­ju mo­bi­li­sao broj­na boš­nja­čka udruženja i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je.

Svi oni su želje­li da spri­je­če Do­di­ka da uspos­ta­vi do­bre odno­se sa no­vom Tram­po­vom admi­nis­tra­ci­jom, jer je odra­ni­je po­zna­to da je pred­sje­dnik RS

bio je­di­ni po­li­ti­čar iz re­gi­ona ko­ji je ja­vno podržavao pred­sje­dni­čkog kan­di­da­ta Re­pu­bli­kan­ske par­ti­je, dok su os­ta­li bi­li uz nje­go­vu pro­tiv­kan­di­dat­ki­nju

Hi­la­ri Klin­ton, su­pru­gu biv­šeg ame­ri­čkog pred­sje­dni­ka Bi­la Klin­to­na, u či­jem man­da­tu su bom­bar­do­va­ni srpski ci­lje­vi u RS i Srbi­ji.

– Ovo je do­kaz da ne trgu­jem in­te­re­si­ma RS i za­to sam po­no­san. Kao što sam po­no­san što ni­ka­da ni­sam pris­tao da se izmi­je­ni Us­tav BiH, ka­ko je to tražila odla­ze­ća admi­nis­tra­ci­ja, po­no­san sam što ni­sam do­zvo­lio da se uki­ne Dan RS i što Srbi­ju ni­sam doživ­lja­vao kao inos­tran­stvo. Ovo ni­su san­kci­je SAD, već onih ko­ji su po­raženi na izbo­ri­ma u SAD i za­to je te­ško go­vo­ri­ti o po­te­zu odla­ze­će admi­nis­tra­ci­je. Od njih sam za po­slje­dnjih de­set go­di­na čuo to­li­ko pri­je­tnji da ni­sam vje­ro­vao da će se to os­tva­ri­ti na sa­mom kra­ju. Nji­ho­va po­li­ti­ka je doži­vje­la slom, a ja sam i da­lje po­li­ti­čki akti­van, kao što vi­di­te – re­kao je Do­dik na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u Ba­nja­lu­ci, oci­je­niv­ši da je po­ziv da pri­sus­tvu­je ina­ugu­ra­ci­ji no­vo­iza­bra­nog pred­se­dni­ka SAD Do­nal­da Tram­pa, bio ini­ci­jal­na ka­pi­sla za sve po­me­nu­to.

On je u nas­tav­ku do­dao da su ga za op­stru­kci­ju Dej­ton­skog spo­ra­zu­ma op­tužili “is­ti oni ko­ji su kre­ira­li BiH ne­spo­so­bnu da preživi”.

– Mi ko­ji ov­dje živi­mo, pi­ta­mo odla­ze­ću admi­nis­tra­ci­ju SAD, ko­ja će za dva da­na bi­ti dio ame­ri­čke is­to­ri­je, za­što su sa­mi uni­šti­li svoj pro­je­kat. Na ovu fun­kci­ju sam iza­bran vo­ljom na­ro­da, a ne nji­ho­vom vo­ljom. Ako je ne­ko mi­slio da će ova­kvom odlu­kom uti­ca­ti na mo­je po­li­ti­čke odlu­ke, grdno se va­ra. Po­zna­to je da SAD ne­ma­ju ne­ku po­se­bnu po­li­ti­ku pre­ma ovom di­je­lu svi­je­ta, ali je ta­ko­đe po­zna­to i da su te po­li­ti­ke kre­ira­li am­ba­sa­do­ri. Ovo doživ­lja­vam kao li­čnu odmaz­du go­spo­đe Kor­mark na ko­ju sam odu­vi­jek gle­dao kao na ne­pri­ja­te­lja Srba i Srpske i po­ru­ču­jem da je ona ov­dje ne­pože­ljna, ali i po­zi­vam pra­vo­su­dne or­ga­ne da je kri­vi­čno go­ne za mi­je­ša­nje u unu­traš­nja pi­ta­nja na­še države, či­me je ma­so­vno krši­la Us­tav BiH – uz­vra­tio je Do­dik.

Pred­sje­dnik RS izra­zio je na­du da će no­va po­li­ti­čka admi­nis­tra­ci­ja SAD uves­ti sta­bil­nu po­li­ti­ku pre­ma ovom di­je­lu svi­je­ta i omo­gu­ći­ti kon­takt i sa­ra­dnju.

– Os­ta­jem po­sve­ćen ra­du u skla­du sa Us­ta­vom i Dej­ton­skim mi­ro­vnim spo­ra­zu­mom. Ni­je mi ni­ma­lo žao zbog nji­ho­vih san­kci­ja, čak mi je i dra­go, jer svi mo­gu da vi­de da sam os­tao na stra­ni in­te­re­sa Srba i RS, a ne li­čnog in­te­re­sa i ko­mo­di­te­ta. Gra­đa­ni­ma RS ovo ne zna­či ni­šta. Ne­ki li­ku­ju, ka­ko ču­jem, ali je ve­li­ka ve­ći­na ipak po­go­đe­na zbog odlu­ke go­spo­đe Kor­mark. Ako me je išta obi­lježilo, on­da je to odnos po­što­va­nja pre­ma SAD, iako sam znao da ne­ki po­je­din­ci mo­gu bi­ti lo­ši i lažnim in­for­mi­sa­njem Stejt de­par­tmen­ta na­ni­je­ti nam šte­tu – oci­je­nio je Do­dik.

Do­dao je da oče­ku­je da “Kor­mar­ko­va us­ko­ro ode i vi­še se ni­ka­da ne vra­ti u BiH”.

– Nas­ta­vi­ću da se bo­rim u želji da na­pra­vi­mo BiH ka­kva je pre­dvi­đe­na Dej­ton­skim spo­ra­zu­mom. Oni ko­ji me op­tužuju da sam ga pre­kršio, sa­mi su ga krši­li. Ni­ka­da se ni­šam ogri­je­šio o Us­tav i sve sam ra­dio u in­te­re­su Srba i dru­gih gra­đa­na ko­ji ov­dje žive i žele da žive. Osje­ćam da sam bio u pra­vu i da sam i da­lje u pra­vu – za­klju­čio je pred­sje­dnik Srpske. (narodne.net)

Tagovi: