Zlatni gimnazijalci na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upriličio je danas prijem za učenike banjalučke Gimnazije koji su postigli do sada najveću uspjeh na Olimpijadi metropola u Moskvi.

Stanivuković je nakon prijema rekao da se Banjaluka sa našim zlatnim gimnazijalcima ponosi, jer doći sa ovoliko medalja sa takmičenja na kojem učestvuju gradovi kao što su Moskva, Singapur, Hong Kong i drugi je veliki uspjeh za naš grad.

"Zaista sam počastvovan i Grad mora da bude sluga ovim ljudima, od srca čestitam Gimnaziji, profesorima i učenicima koji su pokazali da je Banjaluka veća od Moskve, Singapura i brojnih drugih gradova koji imaju daleko više stanovnika. Na nama kao gradu je da ih i dalje podstičemo", rekao je Stanivuković i dodao da će on lično stipendirati Marka Jojića, koji jedini od ovih učenika nije stipendista Grada, jer je zakasnio sa prijavom, a ostvario je najveći uspjeh. 

Marko Jojić učenik 4. razreda banjalučke Gimnazije ostvario je istorijski rezultat ne samo Republike Srpske, nego i BiH kada su u pitanju međunarodne olimpijade iz matematike.

„Ovo je četvrti put da učestvujem na ovom takmičenju i svaki put sam donosio medalju. Ovaj put zlatnu. Banjaluka je jedna od najmanjih metropola koja učestvuje. Učenici se takmiče individualno, a postoji i grupno takmičenje. I tu smo uspjeli osvojiti bronzanu medalju", rekao je Jojić nakon sastanka sa gradonačelnikom i zahvalio profesorima koji su uspjeli organizovati ovo takmičenje u toku pandemije.

Kako je naveo ovo takmičenje postoji već pet godina, učenici se takmiče iz četiri predmeta matematika, fizika, hemija i informatika. Istakao je da im za još bolji uspjeh nedostaju uslovi za eksperimentalni dio takmičenja iz fizike i hemije.

"U tom segmentu kaskamo za ostalim gradovima, ali uspijevamo nadoknaditi na teorijskom dijelu", rekao je Jojić.

Mondo.ba 

Tagovi: