Promocija i botovanje SNSD-a

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je još u februaru ove godine da slijedi ofanziva te stranke na društvenim mrežama.

Piše: Svjetlana Šurlan, dugogodišnja novinarka unutrašnje politike

„Imaginarni i virtuelni svijet nametnuo se kao neizostavan faktor. SNSD će se u narednom periodu ozbiljno posvetiti društvenim mrežama. Mislim da ćemo za nekoliko mjeseci biti najvažniji faktor na tom planu“, rekao je Dodik.

Nekoliko mjeseci je prošlo, ali SNSD još uvijek nije „najvažniji faktor“ na društvenim mrežama, ali bi se moglo zaključiti da je u pogon stavljena ogromna mašinerija njihovih botova.

Prvo su Mladi SNSD-a pojačali aktivnost snimajući video sadržaje, ali su doživjeli fijasko. Glavni fokus im je bio na gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, a video sadržaji kojima su pokušali da prikažu njegovu nesposobnost vođenja grada, prošli su neslavno. Loš humor, nemaštovitost i neorginalnost doveli su do toga da su pojedini snimci nestali ili su povučeni sa svih kanala komunikacije.

Kanal Mladih socijaldemoktara - MSD TV na popularnoj video platformi YouTube broji tek 322 pratioca i svega 28 video snimaka za godinu dana postojanja. To je izuzetno mali broj i pratilaca i snimaka za najveću stranku u Srpskoj, za stranku koja je osvojila glasove u 60 i više lokalnih zajednica u BiH, za stranku koja svako malo ima Školu novih lidera gdje okuplja i obučava mlade da se bave politikom...

Nešto bolje uređen je stranački kanal SNSD-a na YouTube platformi, a koji postoji od 2014. godine i od tada su njihovi snimci pregledani 1,2 miliona puta. To i nije posebno veliki broj prikaza kada se uzme u obzir da su ostvareni u periodu od sedam godina.

Ono što je poražavajuće je da je SNSD za mjesec dana predizborne kampanje objavio svega 25 videa. U periodu kada su trebali posebno da se eksponiraju, da što široj javnosti predstave svoju politiku, ideje i viziju razvoja svake lokalne zajednice oni nisu imali čak ni jedan video dnevno.

Pored toga, iako su bili lokalni izbori, skoro svih 25 videa ticali su se Milorada Dodika, njegovog obraćanja ili posjete nekoj opštini ili gradu.

U SNSD-u se nisu potrudili, a svakako da su trebali, da na svom zvaničnom YouTube kanalu predstave kandidate za bar sve gradonačelnike, ako ne za svaku načelničku poziciju.

Nedostajalo je kvalitetnih video sadržaja o tome šta su (grado)načelnici uradili za vrijeme prošlog mandata, šta namjeravaju da urade u budućnosti...   

Posljednjih mjeseci poradili su na kvalitetu plasiranih videa, vidi se napredak, ali je to još daleko od ofanzive na internetu koju je Dodik najavio u februaru.

Ofanzivu smo, s druge strane, vidjeli u djelovanju botova za koje se može pretpostaviti da su SNSD-ovi po načinu njihovog djelovanja i biranja vijesti i tema koje komentarišu ili sa kojih pokušavaju da skrenu pažnju javnosti.

Ni njihovo djelovanje nije izbalansirano i osmišljeno na način da postignu cilj bez da bude očigleno da su stranačka armija.

Takav pristup SNSD-a sadržajima na internetu sasvim sigurno neće dovesti do toga da postanu „najvažniji faktor“. Očigledno je da su u tome dobro zakasnili i da imaju sve manje vremena da uhvate korak s online trendovima, ukoliko žele ozbiljnije da poprave imidž u javnosti do izbora iduće godine.