Literalni konkurs povodom slave Banjaluke: Sanja Dojčinović osvojila prvu nagradu

Sanja Dojčinović, studentkinja Učiteljskog studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, dobila je prvu nagradu za esej pod nazivom “Tiša strana Banje Luke”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Povodom krsne slave grada Banjaluka i Sabornog hrama Hrista Spasitelja, Saborni hram već tradicionalno, raspisuje literarni konkurs pod nazivom “Pravoslavna Banja Luka 2021”.

Druga nagrada dodjeljena je Nevenu Miljatoviću, studentu ruskog i srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci za lirski nadahnut esej pod nazivom “Među brvnima vjeronosnim“.

Dobitnik treće nagrade je Stefan Dendi, student Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, za esej “Pravoslavna Banjaluka“.

Nagrađeni radovi svjedoče o volji banjalučkih studenata da se upuste u sagledavanje raznovrsnih tema iz perspektive pravoslavne duhovnosti, a nagrade će biti dodjeljene u okviru manifestacije “U susret Spasovdanu”.

Inače, služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je počelo obilježavanje slave grada i ovog hrama – Spasovdana.

Svetu arhijerejsku liturgiju služe njihova preosveštenstva episkopi banjalučki Jefrem i australijsko-novozelandski Siluan.

Nakon liturgije, biće osveštani slavsko žito i kolač, a potom će uslijediti svečana litija.

U večernjim časovima na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biće postavljena izložba “Sakralna arhitektura Eparhije banjalučke”.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.