„Eko Euro Tim“ neprikosnoven na tenderima grada Banjaluka

Firma „Eko Euro Tim“ dobila je prethodnih godina milionske poslove od grada Banjaluka, a neprikosnovena je na tenderima za uklanjanje miješanog otpada i održavanje saobraćajnica, pokazala je analiza portala MojaBanjaluka.info.

Portal MojaBanjaluka.info analizirao je nabavke Grada u izbornoj 2020. godini i godini prije izbora, a ono što je zanimljivo za Banjaluku je da je ukupan iznos nabavki u izbornoj godini bio manji nego u 2019. Razlog za to vjerovatno leži i u činjenici da su 2019. zaključeni okvirni sporazumi na više godina.

Jedna od najvećih nabavki grada Banjaluka u 2019. godini bio je otvoreni poziv za uklanjanje miješanog otpada sa privremenih i divljih deponija i odvoz otpada odloženog u kontejnere zapremine pet kubnih metara van urbanog područja grada na dvije godine i sa procjenjenom vrijednošću od 1,62 miliona KM bez PDV-a.

Uklanjanje miješanog otpada 6.8.2019 - 6.8.2021. godine

"Eko Euro Tim" je bio jedini i najpovoljniji ponuđač te je sa Gradom zaključio ugovor vrijedan 1,62 miliona KM. Ovakav razvoj događaja mogao se naslutiti već po samom raspisivanju tendera, jer je, kako navode stručnjaci iz ove oblasti sa kojima smo razgovarali, određene uslove mogao da ispuni samo ovaj ponuđač.

Ova firma je bila jedini ponuđač i na istom tenderu 2015. godine kada je sa Gradom sklopila četvorogodišnji ugovor. Interesantno je da je prilikom te nabavke prihvaćena cijena od 3,13 miliona KM koju je ponudio „Eko-Euro Tim“, a koja je bila za skoro 110.000 KM viša od procjenjene vrijednosti za četvorogodišnji sporazum od 2015. do 2019. godine.

SUKOB INTERESA

Saradnja Grada sa firmom „Eko-Euro Tim“ mogla bi biti upitna i zbog sukoba interesa s obzirom na to da mediji godinama pišu da je stvarni vlasnik ove firme Draško Ilić, koji je istovremeno i direktor gradske institucije Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka, što on nikada nije demantovao.

Bez obzira na to „Eko-Euro Tim“ nastavlja da dobija unosne poslove u najvećem gradu Srpske. Pregovaračkim putem, ova firma je 2019. dobila tri lota u nabavci za održavanje prohodnosti gradskih saobraćajnica, trgova, mostova, trotoara i lokalnih puteva na području Grada u zimskom periodu.

Ova nabavka je interesantna i zbog toga što je gradska vlast poništila tender za četvorogodišnje održavanje prohodnosti puteva u junu 2019. godine, jer su za sve lotove dostavljene ponude koje su iznad procijenjene vrijednosti. Gradska vlast je nakon toga pokrenula pregovarački postupak, i između ostalih, „Eko-Euro Timu“ su dodijelila tri lota. Zanimljivo je i da je u pregovaračkim postupcima u ovoj nabavci u dva lota došlo čak i do povećanja cijena u odnosu na one koje su poništene.

Održavanje saobraćajnica, pregovarački postupak 2019. godine

U prošloj godini je uslijedio nastavak ove nabavke kada je Grad raspisao tender vrijedan 2,46 miliona KM bez PDV-a za trogodišnje održavanje prohodnosti saobraćajnica. Tender je podijeljen na devet lotova, a iako je ista nabavka 2019. poništena zbog visokih cijena, Grad je lani ponovo išao sa istim procjenama vrijednosti za sve lotove kao i 2019. godine.

Posao su opet dobile većinom iste firme kao i godinu ranije. 

Tri lota dobila je firma „Eko-Euro Tim“, ali je kasnije odustala od jednog, dok su po jedan lot dobili „Golden card“, „Vrt dizajn & trend“, „Kozaraputevi„ i „Vučković export-import“, „Niskogradnja Marjanović“. Za lotove dva i tri tada nije bila dostavljena nijedna ponuda.

„Eko-Euro Tim“ je od Grada dobijao i poslove uređenja vodotokova rijeka, dopremanja vode za piće i drugih, a miljenik je i drugih opština, ali i institucija u RS.

MEHANIZAM ZA UZIMANJE PARA

Ukupni prihodi „Eko-Euro Tima“ u 2019. iznosili su 12,7 miliona KM, dok je dobit preduzeća iznosila 2,4 miliona KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su tenderi generalno postali mehanizam za uzimanje para ili davanje poslova onome kome vlast hoće i da će se to teško promijeniti s obzirom na to da vlastima takvo stanje odgovara.

„Eko-Euro Tim“, pobjede na tenderima

To se vidjelo na toliko primjera da o tome više ne vrijedi ni pričati. Ali, nažalost, zakon se ne mijenja jer to onima koji su na vlasti odgovara“, kazao je Pavlović.

O javnim nabavkama najvećeg grada Srpske nedavno je govorio i novi gradonačelnik Draško Stanivuković koji je tvrdio da su informatičke robe i usluge „Prointeru“, koji se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, plaćene daleko više nego što im je realna cijena. Kazao je da je stvarna vrijednost ove nabavke 125.000 KM, dok se od Grada traži da plati 234.000 KM.

„Miš i tastaturu treba da platimo 105 KM, dok su nam drugi istu tu robu sa istim karakteristikama, istim markama drugi nudili za 24 KM. Tako je na svim stavkama u ovoj fakturi“, rekao je, između ostalog, Stanivuković.

Komentar bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i njegovog zamjenika Srđana Amidžića nismo uspjeli dobiti jer se nisu javljali na telefon.

MojaBanjaluka.info