Pasta za depilaciju iz Cazina hit na tržištu

Cazinjanka Meliha Klopić-Murtić, koja se već godinama uspješno bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose, osvojila je bronzanu medalju na Svjetskoj izložbi inovacija žena, koja je krajem prošle godine održana u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje.

Ona je nagrađena za vlastiti inovatorski proizvod, a radi se o šećernoj pasti za depilaciju, koja je u međuvremenu postala pravi hit na tržištu.

Inače, to nije prva nagrada za ovu Cazinjanku, koja je za svoje proizvode u proteklom periodu nagrađivana brojnim domaćim i inostranim priznanjima.

- Ova pasta je nastala u potrazi za savršenim načinom uklanjanja dlaka tako što sam egipatsku šećernu pastu obogatila eteričnim i biljnim uljima i dobila savršeno sredstvo za depilaciju koje ne ostavlja nikakve neželjene posljedice po kožu. Sem toga, može se nanositi i upotrebljavati na svim dijelovima tijela - ističe ova cazinska poduzetnica.

Ističe kako je po zanimanju sanitarno-ekološki tehničar i da se ovom vrstom proizvodnje počela baviti prije šest godina, poslije višegodišnjih bezuspješnih pokušaja da pronađe zaposlenje. Kaže da se tada počela interesovati za kreme i druge preparate na bazi ljekovitog bilja te ih je ubrzo počela proizvoditi u vlastitoj režiji.

- O ljekovitom bilju i njegovim djelotvornim svojstvima nisam mnogo znala. Tada sam se potpuno posvetila proučavanju biljaka i njihovoj preradi na potpuno prirodnoj bazi. Nije trebalo puno vremena da započnem vlastitu proizvodnju, u početku je to bilo na veoma primitivan način, ali sam vremenom napredovala - prisjeća se ova mlada poduzetnica.

Priča da se krug njenih mušterija, koji je prvobitno obuhvatao širi krug rodbine, prijatelja i poznanika, neprestano povećavao, a potražnja za proizvodima iz njene kućne radinosti bivala sve veća. To ju je ponukalo da pokrene vlastiti obrt pod nazivom "Magic Touch", a danas zapošljava pet osoba.

Sem prerade ljekovitog bilja, organizovala je i njegov uzgoj na površini od nekoliko hektara.

Tagovi: