U Srpskoj troje ljudi preminulo od gripa

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su tri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Kako je saopšteno iz Instituta, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je prijavio da su preminula dva pacijenta koja su bila pozitivna na virus gripa A(H1)pdm09.

Opšta bolnica Nevesinje prijavila je da je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije kod kojeg laboratorijski nije utvrđen uzročnik bolesti.

- Sva tri pacijenta su lica srednje do starije životne dobi, koje su pored respiratorne infekcije imala više komorbiditeta hroničnih nezaraznih bolesti. Ni jedan od preminulih pacijenata nije bio vakcinisan protiv gripa, - saopšteno je iz Instituta.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj je do 14. januara ukupno prijavljeno 59 oboljevanja od teške akutne respiratorne infekcije. Od testiranih pacijenata, sedam je bilo pozitivno na virus A(H1)pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripu.

- Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju kako u Republici Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije. U toku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za proteklu sedmicu koji će javnosti biti dostupan sutra, - saopšteno je, pišu Agencije.

Tagovi: