Ima se, može se: Na alkohol dnevno trošimo 450.000 KM

Građani BiH su za samo deset mjeseci prošle godine popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 miliona KM.

Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića, vina i piva u blagom padu u odnosu na ranije godine, činjenica je da, uprkos skromnom standardu mnogih građana, na pomenute robe trošimo ogromne pare.
Ilustracije radi, od januara do kraja oktobra lane, alkoholna pića su nas koštala taman tolko koliko je potrebno da se isplati tačno 150.000 prosječnih plata ili skoro 360.000 prosječnih penzija. Takođe, nije teško izračunati da na uvozna žestoka pića, vino i pivo svakoga dana u prosjeku potrošimo skoro 450.000 KM, piše "EuroBlic".

Analiza Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje da smo za deset mjeseci 2018. godine uvezli vina u vrijednosti oko 23 miliona KM, jakih alkoholnih pića preko četiri miliona i piva skoro 105 miliona KM.
S druge strane, U BiH je tokom 2016. godine uvezeno alkoholnih pića u ukupnoj vrijednosti 160 miliona KM, a godinu dana kasnije 154 miliona KM. Ništa čudno, da u državi ima preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca.
Uprkos tome, statistika potvrđuje da za dobru kapljicu mora da se nađe para. Najviše trošimo na pivo, koje uglavnom uvozimo iz Hrvatske i Srbije. Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Holandije, a pivo takođe uvozimo i iz Njemačke, Španije, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunije i Moldavije.

Tagovi: