Šta nas je dočekalo već prvih dana 2019. godine: Građanima i privredi novi nameti, javnom sektoru veće plate

Nova poskupljenja, te veće penzije i plate u pojedinim javnim sektorima – sve ovo dočekalo je građane Srpske već prvih dana nove godine, a stručnjaci procjenjuju da je to tek početak talasa novih poskupljenja.

Prvi dani 2019. godine najviše su obradovali zaposlene u obrazovanju i kulturi, koji će od ovog mjeseca imati deblje novčanike. Prema odluci Vlade RS, plate zaposlenima u obrazovanju i kulturi sa visokom stručnom spremom biće veće za osam odsto. Povećanju plata se nadaju i policajci Srpske, ali je još upitno u kojem mjesecu će tačno do toga doći.

Veća primanja od januara čekaju i penzionere u Srpskoj, bar sudeći prema najavama direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS Mladena Milića, koji je kazao da je riječ o povećanju za oko dva odsto.

I dok jedni zadovoljno trljaju ruke i u novu godinu kreću sa debljim novčanicima, druge je početak godine bacio u očaj. U novu godinu smo tako ušli sa skupljim cigaretama od 0,20 do 0,40 KM po kutiji.  Više novca moraće izdvojiti i oni koji se spremaju da polažu vozački ispit, i to za vrtoglavih 500 KM. Tako će nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, ljekarskog uvjerenja i testova iznositi 1.480 KM za A kategoriju, 1.633 KM za B kategoriju, 1.660 KM za C kategoriju, ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije, te 2.650 KM za D kategoriju, ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine.

Veće cijene čekaju i vlasnike vozila prilikom registracije, a uskoro se očekuje i poskupljenje električne energije za poslovne subjekte. Takođe, već od januara građani će uz registraciju vozila prvi put plaćati i naknadu za zagađenje životne sredine.

Uvođenje ove takse propisano je još u maju 2017. izmjenama Zakona o zaštiti vazduha, a Vlada RS je krajem decembra 2018. propisala i kolike će biti jedinične naknade po vrstama vozila na osnovu kojih će se obračunavati ova naknada. Koliko će vlasnici vozila, prilikom registracije, dodatno platiti na ime zaštite životne sredine zavisi od vrste motora i goriva, kubikaže i euro standarda vozila. Vlasnici novijih automobila po tome bi trebalo da plate nešto manje naknade od onih koji imaju starije automobile, a jedinična naknada za putničke automobile je pet maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je potpuno jasno da povećanje akciza na cigarete daje negativan efekat, ali da to očigledno nikoga mnogo ne uzbuđuje, piše Srpskainfo.

– S druge strane, najava poskupljenja električne energije za privredne subjekte je potpuno suprotno stimulaciji realnog sektora, koji bi trebao da zapošljava nove radnike kako bi se zaustavio njihov odlazak. Kada pogledamo tu cijelu situaciju ispada da praktično onaj ko je dobro organizovan uspijeva da se izbori da dobije povećanje plate – mislim na javni sektor, dok realni sektor to sve treba da nosi na svojim leđima – ističe Pavlović.

 

On dodaje da se umjesto rasterećenja privrede, čime bi se građanima omogućilo pokretanje vlastitog biznisa kako bi se sami zaposlili, mi praktično povećavamo opterećenja po raznim osnovama, što će definitivno dovesti do novog rasta cijena.

– Taj domino efekat, koji će se sigurno pojaviti ako dođe do poskupljenja cijene električne energije za privredne subjekte će opet morati da plate građani. Imamo vrlo tešku situaciju u realnom sektoru, a s druge strane javna administracija ne odustaje od povećanja svojih troškova, pa samim tim i opterećenja za građane i privredu – kazao je Pavlović.

Prelijevanje iz privatnog u državni džep

Ekonomista Marko Đogo ističe da su nova poskupljenja uzrokovana potrebom za povećanje javnih prihoda.

– Ova poskupljenja prosto predstavljaju prelijevanje iz privatnog sektora u državni, a država onda povećava plate javnom sektoru – kaže Đogo.

Dodaje da je riječ o kratkotrajnoj mjeri, odnosno prelijevanju sredstava bez stvarnog efekta. Jedini problem je, kaže Đogo, što će se sve obiti o glavu privatnom sektoru u korist javnog.

– Umjesto da nam privatni sektor bude nosilac ekonomskog razvoja, mi sve radimo obrnuto – kaže Đogo.