Srpska ostaje bez doktora, jedini dječiji kardiohirurg napustio UKCRS

Stanje je alarmantno jer sve veći broj medicinskih radnika i stručnjaka napušta posao u Republici Srpskoj i odlazi u zemlje gdje je njihovo znanje više cijenjeno. Blic RS objavljuje da je Klinički centar u Banjaluci napustio jedini dječiji kardiohirurg ali i jedan neurolog.

Tako zdravstvo Srpske ostaje, u pojedinim oblastima, bez specijalista. Niko ne reaguje. Gerila info je o ovom problemu pisala početkom oktobra kada smo najavili ovakav razvoj događaja. Ovo nije kraj jer još nekoliko vrsnih stručnjaka planira da ode sa UKCRS i Republike Srpske. Doslovno, postoje timovi i planovi sa rokovima odlaska iz Republike Srpske. Ostajanje bez jedinog dječijeg kardiohirurga je katastrofa po zdravstveni sistem Republike Srpske. Prenosimo tekst sa našeg portala iz oktobra ove godine u kojem smo najavili i odlazak dječijeg kardiohirurga.

Situacija je alarmantna. Sve veći broj zdravstvenih radnika, stručnjaka doktora, napušta Republiku Srpsku tačnije UKC RS ili to planira da uradi uskoro tvrde izvori Gerila info. Radi se o doktorima sa iskustvom koji imaju odlične poslovne ponude iz inostranstva, Evrope ali i arapskih zemalja. Tragedija je tim i veća jer su neki od doktora koji razmišljaju o odlasku među posljednjim ako ne i posljednji stručnjaci u svojoj oblasti u Banjaluci odnosno Republici Srpskoj.

Gerila saznaje da sa pedijatrije odlaze ili razmišljaju da odu kardiolog, neurolog, neonatolog a od ostalih oblasti kardiovaskularni hirurg i jedan anesteziolog. To su sve stručnjaci sa Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske. Naš izvor iz UKC RS tvrdi da su to doktori koji bi mogli da napuste Republiku Srpsku u sljedećoj turi (postoje ture i planiraju se unaprijed) koja bi trebalo da bude realizovana u narednih mjesec dana.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj ne smatraju da je odlazak stručnjaka koji se već desio i onaj koji se najavljuje za naredni period previše veliki problem. Tvrde da se odlazak dešavao uvijek a da je broj odlazaka kadra sa Univerzitetskog Kliničkog centra trenutno manji nego prethodnih godina.

- Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj sa velikim brojem zaposlenih radnika, te s tim u vezi fluktuacija kadra je normalna pojava i najviše se odnosi na odlaske po osnovu isteka ugovora na određeno vrijeme i penzionisanje. Od dolaska novog rukovodstva na čelu sa prof.dr sc.med Vladom Đajićem, odlazak zaposlenih iz UKC RS u inostranstvo je manji od petogodišnjeg prosjeka. UKC RS nema pravo ni obavezu da vodi evidenciju o daljem angažovanju radnika koji napuštaju ovu ustanovu, međutim evidentno je da određeni broj istih nastavlja da radi u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u tzv. privatnoj praksi. Trenutno, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ne nedostaje medicinskog kadra, a proces rada i pružanje zdravstvenih usluga našim pacijentima teče neometano i prema predviđenom planu za 2018. godinu. - odgovorili su nam iz UKC RS.

Inače, 19 septembra su u cijeloj Republici Srpskoj zdravstveni radnici koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine RS održali polučasovni štrajk. Zdravstveni radnici traže bolje uslove rada i veće plate za 25 odsto. Tada je najavljen i generalni štrajk nakon izbora. Doktori, čiji sindikat je dobio reprezentativnost, dobili su ekspresan odgovor predsjednika Republike Srpske iako to nikako nije njegova nadležnost. Milorad Dodik je, na ozvaničenju preseljenje banjalučke hirurgije u nove prostorije na Paprikovcu, rekao da zdravstveni radnici koji podržavaju Strukovni sindikat i traže veće plate mogu imati problem sa njim i da je on taj koji odlučuje o platama zdravstvenih radnika. Suvišno je napomenuti da je sve to slušao ministar zdravlja i da nakon ovakvog istupa predsjednika Republike nije podnio ostavku iako mu je Milorad Dodik svojim nastupom jasno poručio da je nepotreban.

Tagovi: