Ovo je, ukratko, plan Draška Stanivukovića za novu, bolju Banjaluku

Znam da mi možemo voditi Banjaluku, znam da možemo od nje napraviti pravi grad, polumilionski, da možemo postaviti temelje evropskog centra, Banjaluke koja ima kulturu, sport, zdravstvo, normalne ljude, pravdu i dostojanstvo.

Poručio je sinoć novi predsjednik banjalučkog PDP-a i budući kandidat za gradonačelnika Banjaluke na izborima 2020. godine, Draško Stanivuković, uzvikujući "za novu Banjaluku i ljepši grad".

Gradski odbor PDP-a juče je Stanivukovića jednoglasno postavio na mjesto predsjednika, a bili su jednoglasni i u pogledu njegove buduće kandidature. Kažu vodili su se "potrebama građana koji hoće nove ljude i mladalačku energiju i snagu", a Stanivuković je dokazao da to ima.

Obraćajući se okupljenima na konvenciji PDP-a u Banskom dvoru, Stanivuković je predstavio 15 ideja koje građani mogu da očekuju od PDP i na kojima će buduća Banjaluka, sa njim kao gradonačelnikom, da počiva.

Banjaluka, polumilionski grad

Stanivuković je istakao da više od 30 odsto Banjaluke nema vodu, preko 70 odsto nema kanalizaciju,

brojna naselja nemaju rasvjetu i osnovne potrebe iako je 21. vije. Još se dešava da snijeg nije očišćen i da Grad iznenadi u decembru...

- Ovo što se danas u Banjaluci radi to je kozmetika. Hoćemo li imati "skejt park" ili nećemo, hoćemo li imati koje igralište, stazu za bicikle ili saksiju u centru, ili nećemo? Mi Banjaluku vidimo podijeljenu u opštine, koju čije i Čelinac i Laktaši, Banjaluku koja postavlja temelje kao polumilionski grad i regionalni centar. Želimo da Banjaluka, zajedno sa Prijedorom, Mrkonjić Gradom i Kotor Varošom formira poslovnu zonu - poručio je Stanivuković.

Prednost podjele na opštine je ta što će novac koji odvajaju njeni građani, njima biti i vraćen kroz investicije, tvrdi on.

- Da li znate da su Motike i Kuljani mjesta koja se najbrže šire, a nemaju ni put, ni kanalizaciju, ni trotoar. Zašto? Zato što oni plaćaju građevinske dozvole i ostale namete, a novac odlazi u budžet na plate administracije i vraćanje kredita ili u Gospodsku ulicu - tvrdi Stanivuković.

Kada on postane gradonačelnik, kaže, težiće da Banjaluka ima najniže tekse za pokretanje biznisa u Evropi.

Jedna Gradska uprava - 200.000 stanovnika

Nije normalno i nigdje u svijetu nije tako, da 200.000 stanovnika opslužuje jedna Gradska uprava, tvrdi on.

- Zato se jedan papir čeka mjesecima. Mi rješenje vidimo u decentralizaciji jer bi administracija bila pristupačnija građanima. Tražićemo da Banjaluka brže napreduje. Tražićemo elektronsku Gradsku upravu i da se sve rješava preko mobilnog telefona. Napravićemo posebnu kancelariju za preduzetništvo, da gradski službenici idu kod privrednika i nude im povoljnosti, a ne da oni dolazite u Gradsku upravu - poručio je Stanivuković.

Obećao je i da će Banjaluka biti prvi grad u BiH sa kancelarijom za demografsku politiku, koja će prerasti u posebno odjeljenje.

- Hoće li neko da me ubijedi da nam u Skupštini treba drugi potpredsjednik koji će nas koštati više 200.000 KM? Taj novac je mogao biti bolje iskorišćen - ističe Stanivuković.

Racionalizacija troškova

Govoreći o troškovima, Stanivuković je postavio pitanje pozitivnog poslovanja "Akvane" i Dvorane "Borik" za koje se izdvajaju milioni javnog novca, a ne daju rezultate.

- Hoćete da kažete da ova dva preduzeća ne mogu poslovati pozitivno? Mi ćemo ih napraviti da posluju pozitivno! Daću vam primjer restorana u dvorani "Borik" koji ima tri gosta dnevno, a zapošljavaju šefa smjene i njegovog zamjenika, šefa kuhinje i njegovog zamjenika, i još tri konobara. To je sedam ljudi na tri gosta i to mi plaćamo. Mi nismo za to da neko dobije otkaz, već smo za bolju sistematizaciju - poručio je Stanivuković.

Neki od njegovih prijedloga koje bi, tvrdi, spoveo kao gradonačelnik Banjaluke su i osnivanje sportske gimnazije, promocija zmijanjskog veza, besplatan gradski prevoz za višečlane porodice, besplatni udžbenici za svu djecu, te najpovoljniji vrtići u okruženju, gdje bi prednost pri upisu imala djeca zaposlenih roditelja, a subvencinosali bi se roditelji koji kući čuvaju svoju djecu.

Striktna pravila u oblasti gradnje

Stanivuković smatra da bi trebalo jasno definisati i sistem gradnje u Banjaluci, kako se više ni jedna ulica ne bi asfaltirala a da odmah ne dobije i rasvejtu, kanalizaciju, trotoar...

- Da li znate da se najveća ulica prema Motikama gradi bez kanalizacije, pa se za koju godinu preore da bi se naknadno postavila? Zato nam grad djeluje tako ružno i tu treba uvesti reda - izjavio je on i dodao da je prioritet i obnova ambulanti.

Govornica za "Pravdu"

Jedna od Stanivukovićevih ideja jeste da se na Tregu Krajine postavi govornica, na kojoj će pisati "Pravda", a simbolizovaće demokratiju i slobodu izražavanja misli.

- Pokrenućemo inicijativu i snositi troškove postavljanja, ako neće Grad, da se postavi takva govornica i da svako od nas, u svakom trenutku, ne mora se zvati Davor Dragičević, stane za tu govornicu i kaže šta ima. Tu će biti i pjesnici, i muzičari, i umjetnici - rekao je Stanivuković.

Dodao je i to da se u Banjaluci treba poboljšati bezbjednost.

- Grad se nije pozicionirao u slučaju ubistva Davida Dragičevića, a mi ćemo se tu pozicionirati - poručio je Stanivuković.

Njegova ideja je i da se uvede nagrada za doprinos humanitarnom radu, koja će nositi ime sestara Gajić, jer je ta Banjalučka porodica pomogla da se pronađe lijek za najtežu epilepsiju na svijetu, a "to je nešto što neće uraditi 3.000 gradonačelnika".

- Prije godinu dana, kada sam rekao Snježani Gajić da je u Gradskoj upravi nisu prepoznali kao kandidata za nagradu "Ključ grada", obećao sam da će ga dobiti kada ja postanem gradonačelnik i to će i biti - izjavio je Stanivuković.

Mojabanjaluka.info