Aleksandra je živjela sa tumorom teškim 25 kilograma, uklonili ga ljekari na VMA

Aleksandra Jevtić (47) iz Trstenika, kojoj su hirurzi Vojnomedicinske akademije uspješno odstranili tumor težak nevjerovatnih 25 kilograma, juče je konačno stigla kući.

Kada je početkom oktobra ove godine Aleksandra došla na VMA sa tumorom koji joj nije dozvoljavao da normalno hoda ili leži, koji je pritom pritiskao sve unutrašnje organe i ugrožavao joj život, niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi kakav će biti krajnji ishod operacije, koju su prethodno odbili da urade i najbolji svjetski hirurzi.

Dva i po mjeseca kasnije, nakon nekoliko uspona i padova, Aleksandrino stanje se stabilizovalo i ona od juče, umjesto u bolničkom, napokon spava u svom krevetu.

Zbog kompleksnosti same operacije, ali i postoperativnog oporavka, njoj je i dalje potrebna sva moguća njega, te ja Aleksandra sa VMA kući u Trstenik otišla sanitetom, u pratnji svoje sestre Katarine Petrović.

– Saška konačno ide svojoj kući! Ni mi, a ni ona ne možemo da povjerujemo, ali eto, hvala bogu, sve je baš kako treba da bude. Trenutno smo u sanitetu, idemo ka Trsteniku. Jako nam je značilo što smo sve ovo vrijeme imali konstantnu podršku naših divnih i humanih ljudi, prijatelja i familije u Srbiji i inostranstvu… U cijeloj našoj borbi, vjera, ljubav i velika srca su nam najjače oružje – rekla je za Blic Katarina, i dalje pod utiskom.

Ova heroina Vojnomedicinske akademije, nakon šestočasovne komplikovane operacije izborila se sa raznim nedaćama – pobijedila je sve bolove, krvarenja, upalu pluća, a čak je i transplantacija kože prošla i više nego dobro. Na leđima gdje joj je rađena transplantacija rana je u redu i bez infekcije, a transplantat se primio gotovo u potpunosti, više od 90 odsto. Njoj je sada potrebna adekvatna kućna njega, a to je sve dogovoreno sa nadležnom zdravstvenom službom u njenom rodnom Trsteniku.

– Veliku zahvalnost dugujemo prof. dr Bratislavu Trifunoviću, ekipi plastične hirurgije VMA, sa prof. dr Bobanom Đorđevićem na čelu, dr Jasmini Ivić koja je gotovo svakodnevno tretirala ranu od operacije prethodna dva mjeseca, kao i ekipi ljekara i medicinskih sestara Klinike za opštu hirurgiju VMA. Sve oko daljeg liječenja prepuštamo profesoru Trifunoviću, s povjerenjem. Postoje neke nove terapije koje su na našem terenu nedostupne i vjerovatno preskupe, ali ćemo se svi potruditi da kao i do sada ostvarimo neostvarljivo. Uglavnom, nadam se da nikada više nećemo dozvoliti da ovo naraste. Sada konačno imamo profesora, pravog prijatelja koji će brinuti o njoj, pa šta on predloži, mi smo tu da pratimo i da Aleksandri konačno vratimo osmijeh na lice – kazala je Katarina.

Podsetimo, nešto više od šest sati bilo je potrebno abdominalnim, grudnim, plastičnim, vaskularnim hirurzima i anesteziolozima Vojnomedicinske akademije da uspješno odstrane tumor pred kojim su uzmakli najveći svjetski medicinski stručnjaci. Aleksandri je tumor, osim stomaka i dijela leđa, zahvatio i dio grudnog koša, te vršio ogroman pritisak na sve unutrašnje organe, zbog čega je ova žena primala velike doze morfijuma.

Tagovi: