Parkinzi zaradili oko četiri miliona KM

Grad je od početka godine do decembra od naplate parkinga zaradio 3.964.503 KM, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

- Od ovog broja, na osnovu naplate parkiranja putem SMS-a ostvaren je prihod od 1.393.180 KM - istakli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je "Pauk" služba u ovoj godini premjestila 1.766 vozila, a u isto vrijeme su blokirana 5.494 vozila.

- Najveći broj blokiranja vozila izvršen je u drugoj tarifnoj zoni - kazali su u nadležnom odjeljenju.

Prema njihovim riječima, u prošloj godini na osnovu naplate parkiranja ostvaren je prihod od 4.126.397 KM.

- Grad trenutno raspolaže s ukupno 4.826 parking mjesta. Od tog broja 244 parking mjesta pripadaju nultoj zoni, 743 prvoj tarifnoj zoni, a 3.657 drugoj tarifnoj zoni - objasnili su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Dodali su da grad raspolaže i sa 182 garaže, koje se nalaze u Aleji svetoga Save.

Građani kažu da im je, bez obzira na veliki broj mjesta, ipak ponekad teško naći parking i smatraju da ostvareni prihod trebao biti uložen u izgradnju novih parking mjesta, ali, kako kažu, ne u strogom centru grada.

- Mislim da je trenutni broj mjesta za parkiranje nedovoljan, posebno kada su praznici. Ipak, mislim da bi nove parkinge trebalo izgraditi van užeg centra grada, koji je već prebukiran - kazao je jedan mještanin Borika.

Cijena parkinga u nultoj zoni, u kojoj je zadržavanje moguće u maksimalnom trajanju od dva sata, je jedna KM po satu.

Za prvu zonu jedan sat parkiranja košta jednu KM, a cijena cjelodnevne karte u ovoj zoni je pet KM.

Druga zona košta 0,50 KM po satu, a cjelodnevna tri marke.

Novim prijedlogom o cijeni parkiranja u gradu, koji bi uskoro trebalo da bude dostavljen gradonačelniku Igoru Radojičiću, nulta zona trebalo bi da bude proširena za 400, odnosno sa sadašnjih više od 200 na oko 600 mjesta, i trebalo bi da bude skuplja.

Ovim prijedlogom predviđeno je i pomjeranje zona, što bi značilo da bi parkinzi koji su trenutno druga zona prešli u prvu, a nekoliko parkinga iz prve u nultu.

  • 4.826 ukupno parking mjesta
  • 3.657 mjesta u drugoj zoni
  • 743 u prvoj zoni
  • 244 u nultoj zoni