Nakon deset godina agonije: Okončan stečaj banjalučkog "Jelšingrada"

Stečaj "Jelšingrada", fabrike alatnih mašina Banjaluka, završen je nakon skoro deset godina. Od 27,8 miliona priznatih potraživanja povjerilaca, namireno je svega 7,3 miliona KM. Stečajni postupak koštao je 2,3 miliona KM.

Okružni privredni sud Banjaluka donio je prije dvadesetak dana rješenje kojim se zaključuje stečajni postupak nad "Jelšingradom", s tim da će se nastaviti pet sudskih postupaka.

- Prava po osnovu potraživanja u predmetima koji se vode kod Okružnoga sodišča u Ljubljani, kod Općinskog suda u Zadru, kod Osnovnog suda u Banjaluci i kod okružnih privrednih sudova u Banjaluci i Doboju nastaviće stečajna masa koju će zastupati stečajni upravnik Dušanka Novaković iz Banjaluke - navedeno je u rješenju o zaključivanju stečajnog postupka.

U stečajnom postupku tokom djelimičnih dioba namireni su izlučni, razlučni i povjerioci višeg isplatnog reda u ukupnom iznosu od 4,3 miliona KM ili 100 odsto priznatih potraživanja, dok su povjerioci opšteg isplatnog reda namireni sa 2,9 miliona KM ili svega 14,6% priznatih potraživanja.

Podnoseći izvještaj na sudu, u aprilu ove godine, stečajna upravnica je predložila da stečajna masa nastavi naplatu sa depozitnog računa u iznosu od 41.401 KM, kao i da nastavi voditi izvršni postupak do pravosnažnog rješenja u predmetu "Euromotor" Banjaluka, odnosno nastavi dalje vođenje izvršnog postupka kod Osnovnog suda Banjaluka, a po žalbi izvršenika  tužioca, te naplati utvrđeno potraživanje "Jelšingrad" FAM u stečaju.

Stanje sredstava na transakcionom računu "Jelšingrada" 1. oktobra 2018. bilo je 76.910 KM, a u blagajni je bilo 118 KM. Sredstva rezervisana za čuvanje arhive su 4.680 KM, na depozitni račun suda na ime neisplaćenih potraživanja povjerilaca uplaćeno je 46.552 KM, a troškovi sudskog spora s "Euromotorom" i bankarske usluge su 67.797 KM.

Podsjećamo, stečaj u "Jelšingradu" otvoren je u avgustu 2009. godine.

(Capital)