Mirko Šarović: Nije tačno da preuzimam SDS

Mirko Šarović ne preuzima vodstvo nad Srpskom demokratskom strankom, a vjerovatno neće biti smjena ni na predstojećoj sjednicei SDS-a zakazanoj za subotu.

Potvrdio je to aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i potpredsjednik SDS-a za Avaz, kazavši da nije učestvovao ni u kakvim razgovorima vezano za tu poziciju.

- Sve su to spekulacije i ne želim ih komentarisati. Nisam vodio nikakve razgovore s Govedaricom – kazao je Šarović.

Vijest o preuzimanju objavila je ATV, tvrdeći da je na sinoćnjem sastanku u Istočnom Sarajevu dogovoreno da Mirko Šarović “preuzme” SDS od Vukote Govedarice, te da se aktuelni predsjednik s tim složio.

Vijest je damntovala i potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević.

- Vukota Govedarica je koliko mi je poznato sinoć bio u Gacku. Ja sam sinoć bila na večeri sa gospođom Ivakom Marković. Mirko Šarović nije bio ni sa Govedricom, a ni sa mnom već je bio sa svojom suprugom u Istočnom Sarajevu. Dakle, mi čak nismo fizički bili na istom mjestu – rekla je Pandurević, piše klix.ba.

Nezvanično, neće biti smjene ni na sjednici SDS

Na sjednici Skupštine SDS-a koja će biti održana u Banjaluci u subotu, 15. decembra, neće doći do smjene stranačkog rukovodstva niti će lider SDS-a Vukota Govedarica prepustiti predsjedničku fotelju nekom drugom iz vrha te stranke, saznaje "Insajder". 

Odlično obaviješteni izvori ovog portala iz rukovodstva najveće opozicione političke partije u RS tvrde da bi na predstojećoj Skupštini SDS-a glavna tema rasprave trebalo da bude raspisivanje redovnih unutarstranačkih izbora, kao i podnošenje izvještaja o radu partijskog rukovodstva članovima Skupštine.

- Iako su pojedini mediji nedavno najavljivali "dramatičnu" Skupštinu SDS-a na kojoj bi, navodno, moglo čak i da dođe do smjene Vukote Govedarice i dolaska na njegovo mjesto nekog drugog stranačkog funkcionera, to se u subotu neće dogoditi.

Vjerovatno je da će na Skupštini biti zahtjeva za kolektivnim podnošenjem ostavki svih članova Predsjedništva SDS-a, pa tako i stranačkog šefa, ali do bilo kakvih promjena u vrhu stranke neće doći prije izborne sjednice Skupštine, koja bi se, kako je planirano, trebala održati tek negdje na proljeće 2019. godine - ističu sagovornici.

Oni dodaju da će na predstojećoj sjednici Skupštine SDS-a, najvjerovatnije, iz svake izborne jedinice biti izabran jedan član koji će biti zadužen za organizaciju unutarstranačkih izbora.

Nezvanični izvori BN televizije nagovještavaju da bi moglo biti još iskakanja iz SDS-a, i to onih funkcionera koji su se zalagali za koaliciju sa SNSD-om Milorada Dodika.

Ti izvori tvrde da u SDS-u ima još pojedinaca koji "šuruju" sa Dodikom i kome su obećali da će doći do promjene u vrhu stranke, ali i kursa politike, koja bi SDS uvela u vladu SNSD-a.

- Tu struju predvode neki članovi Predsjedništva SDS-a, ali su u znatnoj manjini, zbog čega im je i cijena pala kod Dodika, pa se može očekivati, po uzoru na DNS, da narednih dana bude javnog nezadovoljstva pa i navodnih kolektivnih napuštanja stranke kako bi se izazvali veći potresi u toj stranci -  tvrde ti izvori.