Zmaj bijeli knjige dijeli: Srbi iz Kanade donijeli poklone štićenicima Doma “Rada Vranješević”

Organizacija “Mali svet Kanada” donirala je 83 knjige Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” namijenjene srednjoškolcima.

Cilj ove akcije je oplemenjivanje biblioteka novim sadržajima da bi se mladi približili pisanoj riječi i upoznali sa izdanjima savremenih autora, naveli su iz “Kreativnog centra”, koji je obezbijedio komplete knjiga.

“Mali svet Kanada” je udruženje Srba iz Toronta koje humanitarnim radom prikuplja pomoć za sve one kojima je ona potrebna u Srbiji i Republici Srpskoj. Simbol udruženja je bijeli zmaj, a ova akcija se sprovodi pod sloganom “Zmaj bijeli knjige dijeli”.

- Ovo su izdanja čiji je sadržaj prilagođen djeci srednjoškolskog uzrasta, a obuhvata knjige školske lektire, beletristike, te knjige koje prate razvojne probleme i probleme sa sazrijevanjem srednjoškolaca - rekla je povjerenik organizacije Dragana Skenderija.

Ona je dodala da je akcija realizovana uz podršku “Kreativnog centra” iz Beograda, a istovremeno je sprovode širom Srbije.

Pored štićenicima Doma “Rada Vranješević” ista donacija je uručena i “Gimnaziji” iz Prijedora, dok je u Srbiji knjige dobilo pet ustanova. Iz udruženja kažu da su se odlučili da knjige uruče štićenicima doma, jer smatraju da će im ovakva literatura mnogo značiti u daljem razvoju i odrastanju.

Dragana Skenderija ističe da je veoma srećna što su ostvarili saradnju sa domom i da je oduševljena onim što je vidjela u ovoj ustanovi, te da se nada da ovo neće biti posljednja akcija koju će sprovesti zajedno sa ovom ustanovom.

- Vidim da ova djeca imaju i psihologe koji se bave njima onako kako treba i vidim da imaju podršku. Na ovo ne gledamo kao na vid pomoći, nego kao na mali znak pažnje i podrške u daljem odrastanju štićenika - rekla je Skenderija.

Dodala je da joj je drago, kao učiteljici po struci, što vidi da su djeca srećna zbog ove donacije, što se zanimaju za pisanu riječ i što su odmah počeli da prelistavaju knjige.

Ova donacija će mnogo značiti svim štićenicima, jer će im približiti pisanu riječ, te će obogatiti biblioteku doma - rekao je direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut.

- U ovim vremenima kada su tehnologija i internet uzeli maha, drago mi je da ćemo imati priliku da naše srednjoškolce vratimo pisanoj riječi i da im približimo moderne autore - istakao je Kajkut.

Kontakt sa udruženjem “Mali svet Kanada” je ostvaren prije 15 dana, a direktor doma ističe da je saradnja pokrenuta na obostrano zadovoljstvo.

- Nakon što smo stupili u kontakt, o saradnji smo se vrlo brzo dogovorili i zahvaljujemo im na donaciji, a za naredni period smo već počeli načelne dogovore o novim akcijama - dodao je Kajkut.

Jedan od štićenika, koji je i student prve godine informatike, kaže da se uvijek raduje dobroj knjizi.

- Drago mi je što ću u slobodno vrijeme moći da pročitam dobru knjigu, a prema onome što sam mogao da vidim, jasno je da su knjige kvalitetne - rekao je jedan od štićenika.

 Stipendije

Udruženje “Mali svet Kanada” pored redovnih humanitarnih akcija stipendira i učenike kojima je to najpotrebnije. Trenutno udruženje stipendira devet učenika u Srpskoj, dok je deseti zahtjev u procesu odobravanja. Taj broj je nešto veći u Srbiji, jer je tamo organizacija prije počela da radi. Plan je da do naredne godine broj stipendista u Srpskoj bude 15, piše Glas Srpske.