Vijek od oslobođenja Banjaluke

Oslobođenje Banjaluke je veliki dan, koji treba svečano da obilježavamo i treba da iskažemo svoje poštovanje svim učesnicima koji su bili u okviru velike herojske srpske vojske, rekla je danas Željka Cvijanović, predsjednica RS.

- Ovo je veliki dan za Banjalučane, jer je ovo 100 godina od oslobođenja grada. Srpska vojska je 1918. godine ušla u Banjaluku, koja je prije toga 390 godina bila pod okupacijom - istakla je Cvijanovićeva nakon svečane akademije povodom obilježavanja dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918.

Dodala je da je najavljena izgradnja spomenika u Banjaluci značajna, jer će grad dobiti spomenik koji će obilježiti njegovo oslobođenje u Prvom svjetskom ratu.

- To je način da zahvalimo, ali i ostavimo generacijima koje će doći nakon nas uspomenu na slobodu i žrtve koje su tada položene - rekla je Cvijanovićeva.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da je RS rezultat svih stradanja u istoriji srpskog naroda.

- I zato RS ima svoj značaj, svoju težinu i moramo je čuvati kao zjenicu oka - istakao je Savanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da pokreće prijedlog da se Statut grada dopuni unošenjem 21. novembra kao dana prvog oslobođenja Banjaluke - dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

- Ovaj datum obilježavan je i praznovan u Banjaluci između dva svjetska rata - rekao je Radojičić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade RS, ministri u Vladi RS kao i poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Akademiji su prisustvovali i Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918, Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH i zvanice iz javnog i društvenog života RS.

Prethodno je u hramu Hrista Spasitelja služena liturgija, a organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori vlada RS i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca od 25 do 45 godina.