Novo kinesko čudo: Hotel u rudarskoj jami, 16 spratova ispod zemlje

Luksuzni hotel koji će biti otvoren u utorak u Šangaju nudi gostima s dubokim džepom šansu za veoma dubok san, javlja AP.

Hotel "Interkontinental Šangaj Vonderlend" (Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel) izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika, tako da je 16 od njegovih 18 spratova ispod nivoa zemlje, a dva su pod vodom.

- Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugde, ali ovo je nešto potpuno drukčije i postalo je skoro moje životno djelo, zbog čega mogu da kažem da je to vjerovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao - rekao je glavni arhitekta Martin Johman (Joćman), poznat po neboderu Burđ Al-Arab u Dubaiju.

Realizacija projekta počela je 2006. godine, ali je njegov završetak odlagan više puta, najviše zbog tehničkih zahtjeva, kao što su strogi propisi u vezi sa zaštitom od zemljotresa i održavanjem nivoa vode.

Zvaničnik Uneska Majkl Kroft (Mićael Croft) ocijenio je hotel sa 336 soba kao model održivog razvoja.

- Mogli smo da napustimo rudnik, ali nismo. Pretvorili smo ga u dragocjenost - rekao je Su Šitan, potpredsjednik građevinske grupe Šimao iz Hongkonga koja je podigla hotel.

Hotel je podignut u Songđijangu, u blizini šangajskog međunarodnog aerodroma Hongćijao. Cijene noćenja kreću se od 530 do 860 dolara, navodi AP.

Tagovi: