Posađeni platani uz Zapadni tranzit: 1000 sadnica za ljepšu Banjaluku

Sadnjom mladih platana uz Zapadni tranzit, danas je nastavljena jesenja sadnja drveća na području grada, u akciji pod nazivom „1000 sadnica za ljepšu Banjaluku“.

 

Ovom prilikom, gradonačelniku Igoru Radojičiću u sadnji su se pridružili studenti Šumarskog fakulteta i radnici Šumskog gazdinstva Banjaluka.

-Ovu akciju nastavljamo na lokaciji uz Zapadni tranzit, a cilj nam je da u ovoj, jesenjoj sezoni naš grad bude bogatiji sa 1.000 novih sadnica. Nastojimo da se u akciju uključe građani, nevladine organizacije i institucije, a danas su sa nama studenti Šumarskog fakulteta i radnici Šumskog gazdinstva Banjaluka. Pozivamo i ostale građane da se angažuju i tamo gdje mogu posade drveće za ljepšu Banjaluku- kazao je Radojičić.

On je ukazao da je zelenilo jedno od zaštitnih znakova našeg grada, te da su svi naši sugrađani dužni da ga čuvaju i štite.

Direktor Šumskog gazdinstva Velibor Stanić istakao je da su se radnici ovog preduzeća sa zadovoljstvom odazvali pozivu gradskih vlasti da se pridruže ovoj akciji.

-Tu smo da damo podršku ovoj divnoj akciji, a naše šumsko gazdinstvo će u narednom periodu, u okviru svojih redovnih aktivnosti, posaditi 100.000 sadnica na području Banjaluke, Čelinca i Laktaša – kazao je Stanić.

U okviru jesenje sadnje drveća, u narednih dvadesetak dana, sadnice će biti posađene na Istočnom i Zapadnom tranzitu, Adi i Lazarevu. U pitanju su različite vrste drveća – lipa, javor, platan, japanska jabuka i japanska trešnja. Kako je planirano, najveći broj sadnica odnosi se na stabla platana i lipe.

T.B.