Glavna nagrada Festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“ poljskom „Kolaholičaru“

Jedanaesti Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“ završen je dodjelom nagrada i bh. premijerom filma „Ostrvo pasa“ Vesa Andersona.

ODLUKE ŽIRIJA  O NAGRADAMA

MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA “BANJALUKA 2018’’

Žiri u sastavu:  Mina Cvetinović-Pavkov (Srbija) predsjednik, te članovi Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina) i Darko Masnec (Hrvatska),donio je sljedeću

O D L U K U

o nagradama Međunarodnog festivala animiranog filma BANJALUKA 2018, i to:

GRAND PRIX  festivala se dodjeljuje  filmu “COLAHOLIC-­‐KOLAHOLIČAR”        režisera Marćina Podoleca poljske  produkcije. Žiri je odlučio da se GRAND PRIX dodjeli  ovom filmu zbog cjelokupnog utiska koji se ogleda  kroz odličnu režiju, animaciju te narativni tok filma.

Takođe film na romantičan i duhovit način prikazuje memoare  osobe koja je ovisna o ''Koli'' ali i problematizuje eru konzumerizma kojoj pripadamo.

Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodjeljuje se filmu “ BICIKLISTI” autora Veljka Popovića u hrvatsko-francuskoj produkciji.  

Nagrade za tehnike animacije dobijaju sledeći filmovi:

“PAD” nagradu za najbolju 2D animaciju autoru Borisu Labbeu francuske produkcije.

“SLONOVI ĆE BITI SREĆNI” nagradu za najbolju 3D animaciju autorima: Lukas Raselu, Šarlote Brun, Loik Frimat, Vinsent Labis, Adrien Lanoj i Adris Lepotre francuske            produkcije.

“NEPUTOVANJA” nagradu za najbolju lutka animaciju autorima Ani Nedeljković i Nikoli     Majdaku srbijansko slovačke produkcije.

Nagrada za najbolji dječiji film dobija “CRVENA JABUČICA“ autorke   Ane Horvat hrvatske produkcije.

Specijalno priznanje dodjeljuje se filmovima:

“OKO KOJE TREPĆE” režiserke Kiane Nagšineh njemačke produkcije.

“DUBIOZA KOLEKTIV:RIJALITI” režisera Toni Humla u BiH-danskoj koprodukciji.

“FLIM FLAM”režisera Marka Belića hrvatske produkcije.

NAGRADA PUBLIKE

Nagrada publike ide filmu „Kolja i stare dame“, u režiji Ane Judine ruske produkcije.

PODRŠKA

Finasijski, održavanje Festivala podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini.

Održavanje Festivala pomogao je prostorom i tehničkim resursima „Cineplexx Palas“ iz Banjaluke, a medijski pokrovitelj je „Elta televizija“.