Bećković: "Beogradski sajam knjiga, crveno slovo u kalendaru srpske kulture”

Akademik Matija Bećković večeras je otvorio 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji će trajati do 28. oktobra. Bećković je istakao da je ovaj sajam najvoljeniji na svijetu i “crveno slovo u kalendaru srpske kulture”.

Prema njegovim riječima, beogradski Sajam je poseban i po tome što je nemoguće razočarati se u njega, da je duhovna svojina čitalačkog naroda i da mu je niko ne bi smio oduzeti. Bećković je naglasio da je ovaj sajam i jedno od rijetkih mjesta bez “pokondirenog i lažnog elitizma”.

– Neka ga niko ne prisvaja i ne upisuje u svoj posjed kako nikada ne bi postao hotel sa pet zvjezdica – sugerisao je Bećković. On je napomenuo da godinama knjigu sa svih ekrana proglašavaju anarhizmom i zamjenjuju novim, modernijim oružjima.

– U vrijeme fascinacije tehnologijom i mnogi čitaoci su se preselili na ekrane, a knjiga na druge medije. Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje – naglasio je akademik Bećković.

On je ocijenio da je Sajam bez čitalaca kao crkva bez vjernika, a da u Srbiji, kako se čini, nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini.

– Zna se da samo Srbi imaju krsnu slavu, ali Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige – rekao je Bećković.

Bećković je dodao da je na slavi najuvaženiji počasni gost, a da je ove godine tu čast i radost Srbiji ukazala Kraljevina Maroko. Pisac i istoričar iz Maroka Abdulah Busuf zahvalio je Srbiji što je izabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju za počasnog gosta Sajma i naglasio da će to bez sumnje značiti veliku podršku za razvoj dvije kulture i dvije zemlje.

On je naglasio da srpsko i marokansko društvo imaju istu karakteristiku, a to je otvorenost i prihvatanje drugog. Busuf je najavio da će se Maroko predstaviti sa više od 1.000 naslova.

U sedam sajamskih dana čitalačkoj publici će biti predstavljeno 1.000 izlagača iz Srbije i inostranstva. Slogan ovogodišnjeg Sajma je “Radost čitanja”, koji je odabran sa namjerom da se u vrijeme digitalne civilizacije i krize knjige ukaže na vrijednost onog što je napisano.