Premijera animiranih filmova „Moj grad iz mašte“ i „Igralište“

Animirani filmovi „Moj grad iz mašte“ i „Igralište“, nastali u okviru projekta „Moja okolina – moje stvaralaštvo“ Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix art“, biće prikazani na 11. Međunarodnom festivalu animiranog filma „Banjaluka 2018“.

Filmovi će biti prikazani u Banjaluci i Trebinju 24.10. i 25.10, a autor ovih ostvarenja je Miodrag Manojlović.

Radi se o projektu koji je obuhvatao radionice i produkciju kratkih dječijih animiranih filmova u kojima su učestvovala djeca sa poteškoćama u razvoju.

Projekat je podržala Vlada Švajcarske, a u njemu su učestvovala  djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, mališani iz udruženja „Down sy i mi“, te djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banjaluci.

Radionice su predstavljale rad sa materijalima za modelovanje pomoću kojih djeca rade na razvoju motorike ruku. Njihovi radovi su animirani u  dva filma: ,,Moj grad iz mašte“ i „Igralište“. Istoimene teme radionica birane su zajedno sa pedagozima navedenih ustanova i djece, u cilju pružanja što kvalitetnijeg sadržaja.

S obzirom na to da su filmovi sredstvo dostupno široj publici ovim putem daje se mogućnost da se vidi njihovo  kreativno izražavanje.

- Cilj nam je bio uključivanje pojedinaca, odnosno djece sa teškoćama u razvoju da dobiju svoje mjesto u društvu. Radionice su bile prilagođene njihovim mogućnostima, a  rezultat su njihovi radovi u filmovima, koji ostaju kao trajne vrijednosti koje jedan pojedinac uz pomoć mentora može da kreira – rekla je voditeljka projekta Dragana Protić. 

Prikazivanjem filmova na Festivalu animiranog filma omogućava se mnogo šira vidljivost kreativnog izražavanja djece u odnosu na ono što ostaje u okvirima institucija. Filmovi tome i služe. U njima se vidi koliko djeca mogu da naprave i da napreduju, ali samo onda  kada se pokaže spremnost društva da se bavi ovakvim temama i da se usmjerava ka kreativnom stvaralaštvu.