Do sada neviđeno: Sudija pješke tražila svjedoka zbog kojeg je više puta odlagano ročište

Da je pravosuđe u Srbiji sporo i neažurno, opšte je poznato. Sudija Osnovnog suda u Smederevu Anka Nikodijević pokušala je da tu teoriju sruši, tako što je poslije više neuspjelih pokušaja da dobije adresu svjedoka da bi mu sud uputio poziv za ročište, otišla da ga traži – lično.

Sudija Nikodijević vodi krivični postupak za nelegalnu gradnju skladišta tečnog naftnog gasa po optužnom prijedlogu Osnovnog tužilaštva. Pokušavala je mjesecima, sudskim putem i dopisima, da pribavi adresu građevinskog inspektora Gradske uprave, pišu “Večernje novosti”.

Iz lokalne samouprave, uz odugovlačenje, dobijala je odgovor da je inspektor na bolovanju i da nemaju njegovu adresu, pa se zato pješice zaputila u Gradsku upravu, tačnije u Građevinsku inspekciju udaljenu stotinak metara od zgrade suda.

– Otišla sam lično da bih dobila adresu, jer je sud više puta odlagao ročišta. U građevinskoj inspekciji su mi rekli da nije trebalo njima da se obraćam, već kadrovskoj službi ili načelnici Gradske uprave – navela je sudija u zvaničnom dopisu organu lokalne samouprave.

Sudija Nikodijević navodi da je tražila i broj telefona svjedoka, ali je dobila usmeni odgovor da se on na “službeni telefon ne javlja”.

Iako su državni organi dužni da sudu dostave tražene podatke, ostaje pitanje zbog čega se sudija nije obratila policiji. Kako se saznaje, Nikodijevićeva je željela da ubrza slučaj i izbjegne uobičajene, duge procedure dopisivanja između državnih organa.

“Novosti” u četvrtak nisu uspjele da razgovaraju sa sudijom Ankom Nikodijević, ali je predsjednik Osnovnog suda Dragan Rogan rekao da ne može da komentariše ovo postupanje, uz opasku da je riječ o jednom od najboljih i najsavjesnijih sudija, i da ona uskoro ide u penziju i da vjerovatno želi da završi što više predmeta.

Da li je sudija uspjela da svjedoka “privede” sudu, znaće se danas za kada je zakazano novo ročište.

Skladište gasa

Ovaj postupak vodi se protiv Bojana Kocića, suvlasnika preduzeća LPG “Petrol” zbog nelegalne gradnje skladišta tečnog naftnog gasa u Smederevu.

Tužilaštvo ga tereti za krivično djelo gradnja bez građevisnke dozvole, za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina. Tužilac traži uslovnu osudu na dvije godine i novčanu kaznu od pola miliona dinara.