Grijna sezona počela očekivano - bez grijanja

Plaćate grijanje cijele godine, a kada dođe 15. oktobar i zvaničan početak grijne sezone dočekaju vas hladni radijatori i zvanično obavještenje Toplane da je grijanje počelo. Tako su jučerašnji i današnji dan počeli mnogi Banjalučani.

Ista priča kao i ranijih godina, reći će mnogi. Ali nije baš tako, jer ove godine  nas  griju ”Eko-toplane” Banjaluka- najveći projekat i najveći uspjeh u prvoj godini gradonačelničkog mandata Igora Radojičića.

Prisjetimo se kako je prvi čovjek našeg grada u janaru ove godine reagujući na tvrdnje pojedinih odbornika da je banjalučka “Toplana”, “prevara vijeka” rekao da “ljudi ne vjeruju svojim očima”.

- Ja sam se dosta puta uvjerio da i kada nešto napravite, oni ne vjeruju - rekao je gradonačelnik Banjaluke za projekat koji će riješiti “decenijski problem grijanja”.

Prisiljeni da plaćaju grijanje koga nema

- I jeste napravljeno i košta milione, i dimi iz Toplane, ali kada vjerujemo i najače što možemo radijatori su nam opet hladni - kažu ogorčeni stanovnici Borika, Starčevice, Centra I i II, Mejdana…

Ogorčeni su još od janara kada su izgubili mogućnost da se isključe sa sistema, kada su im uvedeni fiksni troškovi i od kada cijenu grijanja formira Toplana bez ikakvog regulatora, piše Buka.

- Obećavali su nam sa tim Eko toplanama stabilnije i kvalitetnije grijanje, opravdavali uložene milione, a mi i juče i danas sjedimo oko električne grijalice, kao i svih ranijih godina. Uz to svaki mjesec Eko toplanama uredno plaćamo i trošak za kalorimetar koji smo sami kupili i sami ugradili prije tri godine. I sa istim tim toplanama još uvijek nemamo potpisan nikakav ugovor. Na kraju priča je uvijek ista, oni lažu, mi se smrzavamo, djeca nam u zimskim jaknama cvokoću u školskim klupama, a mi uz gradsko grijanje sada debelo plaćamo i električnu energiju - ogorčen je naš čitalac.

Pozvali smo i Eko toplane Banjaluka, da vidimo u čemu je problem. Pitali smo ih zašto nema grijanja i koja banjalučka naselja su ostala uskraćena za isto,  te  zašto kvarovi na mreži nisu otklonile prije početka grejne sezone.

U iscrpnom odgovoru koji smo dobili, a u kojem nije rečeno ništa konkreno, niti je odgovoreno ni na jedno naše pitanje između ostalog je navedeno: “Do sada je završen remont svih podstanica koje su u sistemu održavanja, a zamijenjeni su razvodni elektro ormari sa kompletnom opremom u deset podstanica. Takođe, vršeno je i ispitivanje pojedinih trasa na vodopropusnost, utvrđena su oštećenja i konstatovani gubici te je izvršena popravka cijevovoda. Ovim intervencijama su preventivno izbjegnuti kvarovi i prekidi u snabdijevanju korisnika u toku grijne sezone na najkritičnijim mjestima. Prije početka grijne sezone sanirana je i glavna vrelovodna pumpna stanica. Omogućeno je potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje i otklanjanje kvarova na distributivnoj mreži”.

Na kraju navedimo i rješenje koje predlaže sve veći broj građana na društvenim mrežama.

- Možda ova situacija iznjedri ozbiljniju građansku inicijativu koja bi uz pritisak medija, natjerala odgovorne da rade svoj posao, da barem to grijanje dobijamo kada mu je vrijeme. Ne bi bilo loše i da tražimo izmjenu postojećih pravila da nam grijanje počinje 15. oktobra, jer klima se mijenja, a ova pravila su stara i više od 50 godina - komentarišu građani.

Tagovi: