Pavić može a i ne mora: Dodik ima većinu i bez DNS-a

Lider SNSD-a Milorad Dodik obezbijedio je neophodne 42 ruke u Narodnoj skupštini RS i bez učešća dugogodišnjeg koalicionog partnera DNS-a, potvrđeno je za SrpskaCafe u najvećoj partiji u Srpskoj!

Upravo je to razlog zbog kojeg je Dodik, koji će uskoro funkciju predsjednika RS zamijeniti pozicijom srpskog člana Predsjedništva BiH, bio isključiv kada je lideru DNS-a Marku Paviću poručio da će do nastavka saradnje doći samo ukoliko se riješi „mangupa“ iz vlastitih redova.

Podsjećamo, Dodik je poručio da je Pavić bio korektan kada je riječ o predizbornom periodu ali da su istovremeno pojedini pripadnici njegove stranke na terenu radili protiv koalicije, odnosno lobirali za kandidate Saveza za pobjedu, kada je riječ o inokosnim funkcijama, za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iako je naizgled sve išlo na ruku DNS-u, bez koga gotovo niko nije mogao zamisliti buduću vladajuću koaliciju, bez obzira da li ona bila okupljena oko SNSD-a ili SDS-a, karte su se nešto drugačije pomiješale.

– DNS jeste ostvario izborni cilj, 100 000 glasova, što je najbolji rezultat do sada, i najmanje 12 mandata, ali istovremeno rast Socijalističke partije, koja će u sljedećem sazivu imati dva poslanika više, ulazak Ujedinjene Srpske koja je osvojila tri mandata, mogućnost saradnje sa SDS-om, kao i spremnost dovoljnog broja novopečenih poslanika iz opozicionih partija kao i samog DNS-a da se priklone SNSD-u skresali su krila Marku Paviću, koji je samo do prije nekoliko dana bio siguran da bez njegove stranke nema formiranja većine te je bio spreman da nastavi insistirati na poziciji predsjednika Vlade RS – ističe za Srpskacafe odlično obavješteni izvor.

Ono što se promijenilo jeste uspjeh lidera SNSD-a pri lobiranju kod novoizabranih poslanika drugih partija.

– SNSD-u, Socijalističkoj partiji i Ujedinjenoj Srpskoj nedostajaće najviše četiri poslanika kako bi formirali većinu. Već sada znamo da će, ukoliko bude neophodno, stranu promijeniti po jedan poslanik NDP-a i PDP-a, kao i više njih iz SDS-a. Na sve to, DNS sigurno ne bi jedinstveno otišao u opoziciju jer bi se najmanje dva poslanika Pavićeve stranke priklonila koaliciji okupljenoj oko SNSD-a – ističe naš sagovornik.

Zbog svega navedenog, dodaje, Dodik je u poziciji da uslovljava Pavića ukoliko želi nastavak višedecenijske saradnje.

– Dodik sada može bez DNS-a, ali svakako da mu je u cilju da ima što komotniju većinu pa ne želi da se obračunava sa Pavićem. Ali će svakako insistirati da lider DNS-a “pusti niz vodu” nekoliko novoizabranih poslanika i direktora koji su do sada imali njegovu zaštitu. Sve su prilike da će dalji razvoj situacije upravo i biti takav – zaključio je sagovornik.

Istovremeno, prema saznanjima SrpskaCafe-a, SNSD pregovara i sa poslanicima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, koji su mandate obezbijedili sa liste Saveza za BiH, ali je saradnja za sada neizvjesna.

– Dodik je bio spreman da kadru Saveza za BiH prepusti Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, koje je do sada bilo dio SNSD-ove kvote, a da zauzvrat dobije podršku njihova tri poslanika. Na ruku mu ide i to što su poslanici “Domovine”, koju su činili poslanici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, u više navrata isticali da je bila greška što su još uvijek aktuelni mandat proveli u opoziciji te da bi se za pripadnike naroda koje predstavljaju mnogo više mogli boriti kao dio vlasti. Za sada se još uvijek ne zna da li će do pomenute saradnje doći – piše Srpskacafe.

Dok se nezvanično o pomenutom razvoju događaja itekako priča, zvanično još uvijek niko ne izlazi pred medije, pravdajući se da je još uvijek rano govoriti o sastavu buduće skupštinske većine, imajući u vidu da Centralna izborna komisija BiH nije još ni ozvaničila rezultate nedavno završenih izbora.

Podsjećamo, prvo ozbiljniji potres između SNSD-a i DNS-a dogodio se u maju prošle godine, kada je stranka Marka Pavića, potpomognuta opozicijom odbila prijedlog Vlade RS o prodaji RŽR Ljubija, a za koji se snaćno zalagao, između ostalih, i predsjednik RS Milorad Dodik.