Slijepi Miladin Dragojević i Svetlana Vojvodić vezani zajedno istrčali polumaraton

Ljudski organizam u cijelosti funkcioniše na bazi dobro orkestriranog reda. Možda se ne čini tako, ali ispod površine kože smo svi jednaki, u svima nama kuca srce junaka koje samo treba da ispoljimo i svu svoju energiju usmjerimo na nešto fino, na rušenje barijera, na nove poduhvate i da iza sebe ostavimo neizbrisiv trag.

Upravo jedan takav poduhvat zajedničkim snagama izveli su Miladin Dragojević, član Atletskog kluba invalida Vrbas, i njegova prijateljica Svetlana Vojvodić, voditeljica na Nes radiju, koji su u petoj deceniji života istrčali do kraja "Dukat fit Banjaluka noćni polumaraton", koji je nedavno održan u gradu na Vrbasu, pišu Nezavisne novine.

Sve to možda i ne bi bilo toliko posebno da njih dvoje ovo nisu učinili međusobno svezanih ruku jer je Dragojević slijep, a Svetlana je, osim njegov partner u trčanju, bila i njegova vodilja.

Ovaj pedesetjednogodišnjak iz Čelinca kazao je da se na trčanje odlučio zbog samog sebe, ali i da pokaže da je sve moguće i da se sve barijere mogu srušiti kad to čovjek dovoljno želi. Dodao je da je nakon majskog polumaratona pokušavao naći entuzijaste koji bi trčali s njim.

- Prvo trčanje je bilo na polumaratonu u maju kad sam jedva izdržao jer sam se tek u aprilu počeo spremati za njega, ali za ovaj drugi sam se baš intenzivno spremao zajedno sa Svetlanom, kojoj sam zahvalan što je pristala na to - rekao je Dragojević.

Prema njegovim riječima, drugi polumaraton je lagano istrčao te naglasio da su ga na samom kraju obuzela neka posebna osjećanja koja je nemoguće riječima opisati.

- Kad sam istrčao, pitali su me kakav je osjećaj. Malo sam se našalio i osjećaj uporedio sa prvim izlaskom sa djevojkom i čekanjem prvog poljupca - rekao je Dragojević.

Kako kaže, trčanje ga ispunjava i lijepo se osjeća dok trči.

- Nije teško kad je čovjek spreman i psihički i fizički, ali bitno je i da pored sebe imate partnera koji je isto tako spreman, kako se ne biste u toku trke navlačili. Oboje smo bili dovoljno spremni da smo ga na kraju i istrčali - objasnio je Dragojević.

On kaže da kad se nađe ritam lako je trčati u paru, a ako ga zdravlje bude poslužilo vjerovatno će se i iduće godine prijaviti na maraton. Dodao je da ako bi našao nekoga ko bi mu finansijski pomogao, spremao bi se za maraton i ako bi ga istrčao - prijavio bi se i za Paraolimpijske igre u narednih nekoliko godina.

Kako kaže, nije u situaciji da sve to isfinansira sam, a kad bi imao nekog da mu pomogne mogao bi više da radi i da se sprema, a usput bi toga ko mu pomogne reklamirao tokom trka.

Svetlana Vojvodić, žena čiji je glas prepoznatljiv svima koji su bar jednom u životu slušali Nes radio, rekla je da je Miladina upoznala na banjalučkom polumaratonu, koji je održan u maju, jer su pored nje trčali Srđan Jakovljević i Miladin.

- Jakovljević je sa Miladinom, koji je potpuno slijep, istrčao polumaraton. Nakon toga Miladin me pitao da li bih trčala s njim sljedeći maraton, koji je održan 29. septembra, na šta sam rado pristala. Ovaj septembarski sam, za razliku od prvog, istrčala lako - ispričala je Vojvodićeva.

Kako kaže, kada je trka počela, malo je u početku strepila kako će to sve biti zbog toga što trči sa slijepom osobom, ali ju je on oduševio.

- U većini slučajeva on je bio taj koji je mene vukao i tek možda pri kraju sam ja malo više njega podsticala da trči - ispričala nam je Vojvodićeva.

Prema njenim riječima, mislila je da će joj dok su trčali smetati uže kojim su bili vezani, ali ga nisu osjetili ni u jednom trenutku jer su bili potpuno usklađeni.

U polumaratonu učestvovalo 1.200 trkača

"Dukat fit Banjaluka noćni polumaraton", koji je održan 29. septembra, okupio je više od 1.200 trkača iz zemalja regiona.

Centrom grada i šetališnim zonama osim takmičara iz zemalja regiona trčali su maratonci iz egzotičnih zemalja poput Čilea, Bolivije i Kolumbije.