Kraj sedmice u znaku kratkog filma: "Uhvatimo film i kulturu zajedno" (VIDEO)

Dodjelom nagrada autorima fotografija na temu "Osobe sa invaliditetom i kultura", u petak će biti otvoren 8. Međunarodni Filmski festival „Uhvati film – Banjaluka".

Riječ je o festivalu tokom kojeg se prikazuju kratki filmovi iz svih zemalja svijeta kojima je zajedniča poruka značaj inkluzije osoba sa invaliditetom, ukazivanje na njihove svakodnevne probleme i položaj u društvu.

Otvaranje festivala zakazano je za petak u 18 časova, u Muzičkom paviljonu „Staklenac“. Uslijediće dodjela nagrada, a u 18.30 časova biće prikazan Dokumentarni film „Sjenke“, autora Aldina Kavgića iz BiH.

Film „Sjenke” je motivacionog karaktera i sastoji se iz tri priče, sa tri različite teme: porodica, ljubav i posao. Glavni akteri filma su izvanredne žene kojima invaliditet nije bio prepreka za uspjeh. Film je  rađen u okviru aktivnosti #VašGlas #VašaPriča, koju finansira EU, a provodi UNDP.

- Na konkurs je pristigla 21 fotografija, od kojih će 13 biti izloženo, a tri fotografije ćemo nagraditi. Pozivamo naše sugrađane da nas podrže i pogledaju filmove, te da učestvuju u debati na temu "Kultura i osobe sa invalidtetom" - izjavila je direktorica Festivala Dušica Lipovac.

Drugoga dana festivala, od 12 do 19 časova biće prikazano 26 kratkih filmova, među kojima je ljubavna priča o starom bračnom paru i mužu koji se bori sa Alchajmerovom bolešću svoje supruge; priča o Marku koji ima blaži oblik cerebralne paralize i bori se za bolju poziciju u firmi, ili priča o mladiću koji gubi sluh, ali se ne miri s tim i traži novi način komuniciranja...

Filmovi su podijeljeni u dva bloka, a između njih, u 15 časova, je pauza predviđena za debatu na kojoj će govoriti: Milica Galić, Jelena Radaković, Milesa Milinković, Duško Uzelac i Nebojša Kuruzović. Moderator debate biće banjalučka književnica Tanja Stupar - Trifunović.

Filmski festival zatvoriće višestruko nagrađivani film "Lica Lafore", banjalučkog novinara Denisa Bojića, koji će biti prikazan od 19 časova.

Festival su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelj manifestacije je portal Mojabanjaluka.info.

Ž. J.