Potvrđena optužnica protiv ljekara zbog nesavjesnog liječenja porodilje

Osnovni sud u Gradišci potvrdio je optužnicu protiv ljekara JZU “Bolnica Gradiška” ginekologa Dejana Gvozdena (37) i anesteziologa Nikole Ljucovića (39) zbog nesavjesnog liječenja porodilje Jovane Šinik.

Podsjećamo, porodilja je poslije poroda preminula 27. oktobra 2016. godine.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Gvozdena i Ljucovića tereti da su iz nehata počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. Nakon poroda, kod Šinikove je došlo do masivnog krvarenja iz materice, pogoršanja zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i šoka, što je dovelo do smrti.

U optužnici se navodi da se Gvozden i Ljucović nisu pridržavali pravila struke i procedura Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje poslijeporođajnog krvarenja.

– Po izvršenom porodu i reanimaciji, učinili su propuste u dijagnostici i terapijskom postupku. Propustili su da daju adekvatnu medikamentoznu terapiju, stručno i naučno preporučenu u liječenju atonije maternice, koja bi spriječila razvoj daljih komplikacija i razvoj šoka. Nisu preduzeli ni hirurške metode za spriječavanje postporođajnog krvarenja – navodi se u optužnici.

Navodi se i da su, prema pravilima struke, to neizostavni postupci u liječenju atonije materice.

– Uslijed tih propusta osumnjičenih došlo je do iskrvarenja, masivnog krvarenja iz materice, razvoja šoka i smrti pacijentkinje – piše u optužnici.

Zanimljivo je da je optužnica podignuta 27. juna i potvrđena 1. avgusta. Neshvatljivo je zašto ju je Tužilaštvo, sve do sada, krilo od javnosti, koja je i te kako bila zainteresovana za epilog istrage. Zbog smrti Šinikove, majke petoro djece, u Gradišci su organizovani masovni protesti. Građani su tražili odgovore, ali je tužilaštvo ostalo nijemo.

Koliko su tajnoviti, najbolje svjedoči činjenica da o podizanju optužnice OJT Banjaluka nije obavijestilo oštećenu porodicu, ni gradišku bolnicu u kojoj Gvozden i dalje radi, dok je Ljucović sada zaposlen u inostranstvu.

– Nismo obaviješteni o podizanju optužnice i dr Gvozden nije suspendovan, dok dr Ljucović više nije naš radnik. Kako nisu ispunjene pretpostavke predviđene zakonom, Gvozden neće biti suspendovan – rekao je v. d. direktora JZU “Bolnica Gradiška” Mirko Manojlović.

Optuženi dr Dejan Gvozden kaže da ne može da komentariše navode iz optužnice jer za to nema dozvolu bolnice, dok Ljucović nije bio dostupan za komentar.

ODGOVORNE KAZNITI

Ranko Šinik, suprug preminule porodilje, od novinara “Novosti” je saznao za optužnicu protiv dvojice lekara.

– Šokiran sam, jer me niko nije obavijestio o tome. Nadam se da će odgovorne adekvatno kazniti. Smatram da nisu samo njih dvojica za to odgovorna, već da su se na optužnici trebalo naći i drugi ljekari – rekao je Šinik.