Sav novac od putarina u RS-u ide Kinezima

RS će kineskoj firmi “Šandong”, koja će graditi autoput Banjaluka - Prijedor, u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura, a taj iznos biće obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS-u, a ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz budžeta RS-a.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor danas su u Banjoj Luci parafirali ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić i predstavnik kineskog privrednog društva “Šandong, a konačno potpisivanje biće nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu.

- Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, uključujući i period izgradnje (3+30). Koncesionar, odnosno društvo koje je 'Šangdong' osnovao u RS će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor, te tokom perioda upravljanja i održavanja RS će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura, bez izdavanja garancije RS-a - navodi se u informaciji o parafiranju ugovora.

Dodaje se da je projektom predviđeno da se godišnji iznos naknade obezbijedi od putarina sa ovog autoputa.

Međutim, ukoliko to ne bude dovoljno, Vlada RS-a se obavezala da će i prihodi od putarina na autoputevima Banja Luka-Gradiška i Banja Luka-Doboj, takođe, biti iskorišteni za plaćanje naknade.

- Ukoliko ne bude prikupljeno dovoljno sredstava na projektnoj dionici, predviđeno je da se sredstva sa postojećih dionica koriste za plaćanje godišnje naknade za raspoloživost. Na kraju, ako i to ne bude dovoljno, nedostajuća sredstva bi se obezbijedila iz budžeta RS-a - ističe se u informaciji.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da će autoput biti dug  42 kilometra, a ukupna vrijednost investicije je 297 miliona eura.

Istakao je da su obezbijeđene sve saglasnosti za ovaj ugovor, uključujući i saglasnost Parvobranilaštva RS-a.

(SB/Capital.ba)