Nakon pokušaja ubistva Kovačevića registrovana još tri napada na novinare

Policija i tužilaštvo još nisu doveli do kraja istragu za pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, a u međuvremenu su se desila još tri napada na novinare, što dokazuje da je stvorena atmosfera u kojoj su novinari označeni kao mete i da situacija postaje sve gora, upozorili su danas članovi UO Kluba novinara Banjaluka.
 

Podsjćaju na slučajeve verbalnog napada na novinarku BN TV na dočeku ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, te prijetnji novinarki Direkt portala.

– Još jednu novinarku BN TV i njenu porodicu predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je doveo u opasnost sinoć, optuživši je “da joj smeta predizborni skup SNSD u naselju u kojem  živi”, zbog toga što, kako je rekao, ona “nije simpatizer SNSD-a”. Novinarka je samo pitala zašto je, zbog spomenutog skupa, cijeli dan blokirana ulica – navodi se u saopštenu Kluba, prenosi Srpskainfo.

Svi ovi slučajevi dokazuju da novinari nisu bezbjedni i da postoji opasnost da se ponovi slučaj Vladimira Kovačevića ili nešto gore, ukoliko ne bude adekvatnog odgovora institucija i ukoliko zvaničnici ne prestanu da označavaju pojedine medije kao neprijateljske, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji, poručuju iz Kluba novinara Banjaluka, koji djeluje u okviru Udruženja BH novinari.

Oni su apelovali na sve političke subjekte da tokom predizborne kampanje na javnim skupovima prestanu da etiketiraju medije i novinare stvarajući atmosferu linča, te da im omoguće normalne uslove za rad.

Tagovi: