Apsurd: Zbog povećanja od 22 KM, trojke izgubile pravo na 210 KM dječijeg dodatka

Cenzus za ostvarivanje prava na dodatak za djecu sa troje djece iznosi 82.95 KM, a porodica Trkulja po članu porodice ima 84 KM.

Željko i Blaženka Trkulja poslije naporne borbe i tri vještačke oplodnje prije pet godina dobili su trojke, Jovanu, Željanu i Ivanu. Željko u ovoj petočlanoj porodici iz Banjaluke jedini radi, a sada, nakon skromnog povećanja, plata mu iznosi 420 KM, pa je zbog toga ova porodica sa trojkama izgubila pravo na dječiji dodatak u iznosu od 210 KM koji im je pomagao da prežive mjesec dana.

Svi znamo da su režije, hrana i generalno sve oko djece skupo, pa je ovoj porodici ovaj dječiji dodatak zaista pomagao da prežive iz mjeseca u mjesec, a sada je zbog novog zakona o povećanju plata i Željkovog povećanja plate u iznosu od 22 KM ova porodica ostala bez tih 210 KM.

Naime, u obrazloženju o ukidanju dječijeg dodatka stoji da je cenzus za ostvarivanje prava na dodatak za djecu sa troje djece iznosi 82.95 KM, a porodica Trkulja po članu porodice ima 84 KM.

Blaženka Trkulja, majka Jovane, Željane i Ivane nije zaposlena i pet godina je primala 210 KM, jer se svaka od njih vodila kao treće dijete.

- Redovnom godišnjom obnovom papira za produženje prava na dodatak dobili smo rješenje gdje piše da nemam, po novom zakonu, više pravo na dodatak. Za ovo što nam se dešava krivim sve ljude koji donose ovakve zakone koji idu na štetu djece, umjesto da svim silama brane njihova prava, i to ne samo prava trojki već sve djece jednako u ovoj državi - kaže za Buku majka Blaženka Trkulja.

Ona kaže da će se ukidanje dječijeg dodatka odraziti na kućni budžet, jer su od tog novca bar mogli platiti račune.

Ova porodica je prošla kroz tri vještačke oplodnje da bi dobili dijete, a njihova borba najgađena je predivnim tojkama. Sada društvo u kojem žive pokazuje koliko im je stalo do njih.

Adriana Basara, aktivistkinja i novinarka kaže da joj je ova situacija poznata, jer ni njenih četvoro djece po istom osnovu nemaju pravo na dječiji dodatak.

- Imovinski cenzus o kojem je odluku donijela Vlada Mladena Ivanića prije 16 godina je jedna od najrigoroznijih mjera protiv rasta nataliteta u Republici Srpskoj. Svakako, ni ostale Vlade nisu našle za shodno da ukinu ovu sramnu odluku, iako se svi hvale pronatalitetnim mjerama. Želim ovom prilikom da podsjetim javnost da je 2015. godine Udruženje porodica sa četvoro i više djece RS predalo peticiju sa 13.000 potpisa za ukidanje imovinskog cenzusa i da se donese odluka da svako, ali baš svako dijete u RS ima pravo na dječiji dodatak. NSRS tu peticiju nije ni uzela u razmatranje - rekla je za Buku Basara.

Pogledajte rješenje koje je porodica Trkulja dobila: