U Laktašima počinje Super kup ABA lige: Osam želja jedan trofej

Osam želja, jedan trofej. U Laktašima će se najbolji timovi ABA lige boriti za titulu u Super kupu.

Trofej brani zagrebačka Cedevita. Super kup u Laktašima dolazi u nezgodnom trenutku jer većina ekipa nije uspjela da kompletira igrački kadar.

Prvog dana takmičenja na megdan će Mornar i Partizan (18). Trener Mihajlo Pavićević ističe da će tek u subotu Mornar imati prvi zajednički trening

– Došli smo nekompletni, nedostaju tu igrača. Prvi put se nalazim u situaciji da sedam dana pred start lige nisam odradio zajednički trening. Moramo da se prilagođavamo novonastaloj situaciji, ne samo mi iz Mornara već i ostali klubovi. Sigurno da će prošlogodišnja sezona biti upisana zlatnim slovima jer smo napravili sjajan rezultat plasmanom u plejof ABA lige i prve titule šampiona Crne Gore. To je obavezujuće za nas, ali i otežavajuće. Prošle godine smo bili simpatična ekipa, sad će svi da žele da nas pobijede. Nažalost na startu na ovom turniru nećemo biti na nivou. Kad imate ograničenje u budžetu trebati biti mađioničar da nađete igrače za male pare. Ove godine smo doveli na probu 4 igrača, tri rukija. To je rizik da li ćete pogoditi ili ne. Biće jako teško i izazovno za sve nas. Budućnost je napravila izuzetnu ekipu, tu su Cedevita i Crvena zvezda. Iz ostatka prete Igokea, Olimpija, Partizan kao i mi. Što se tiče Super kupa vidimo da domaćin i favoriti žele trofej, a mi nismo u tom položaju jer smo daleko od forme – rekao je trener Pavićević.

U Partizanu žele da što prije zaborave poraze u Španiji, a dodatni problem su povrede Novice Veličkovića kao i Bondža Sija.

– Što se tiče Partizana mi smo tim u stvaranju sa dva stranca koji nemaju iskustvo igranja u Evropi. Na sve to su došle povrede. Situacija nije sjajna, ali nadam se da će ekipa biti sve bolja kako vrijeme bude odmicalo. Kad se izađe na teren onda je to sigurno da će ekipa ići na pobjedu. Mornar je naš dužnik dobili su tri zadnja duela, a posljednji je odredio plasman Partizana. Očekujem neizvesnu utakmicu. Partizan ima obavezu da u domaći takmičenjima bude konkurentan u borbi za trofeje. Prvi cilj je ući među četiri u ABA ligi, u Evrokupu da bude konkurentan u svakom meču. Imamo problem i sa veoma teškim rasporedom jer u prvih sedam mečeva pet puta gostujemo. Umnogome će start odrediti dalji plasman. Nismo još kompletirali sastav. Ako se na tržištu pojavi visoki igrač sigurno da ćemo reagovati – poručio je Čanak.

Trener Igokee Nenad Trajković je poručio da je Igokea napravila veliki pomak sa formiranjem tima. Posljednji su tim pojačali Orlando Džonson i Filip Adamović.

– Imamo ambiciju da igramo zavidnu ulogu da se borimo za što bolji rezultat. Možemo da igramo veoma zanimljivu košarku. Smatram da smo ovaj dio priprema obavili na najbolji mogući način i vidjeli smo da li možemo da računamo na neke igrače, situacija je puno jasnija. Procijenili smo da nam nedostaju dva igrača pa smo ih doveli i napravili smo najjači tim. Trudićemo se da izgledamo dobro i da budemo ravnopravan rival Budućnosti. Želimo da budemo konkurentni svim rivalima i da napravimo još bolje rezultate – rekao je Trajković.

Budućnost će u drugom četvrtfinalu igrati protiv domaćina Igokee (20.30). Šampion ABA lige se sprema za nastup u Evroligi.

– Bili smo prepolovljeni tokom priprema, nismo uigrani, tek poslije Laktaša ćemo biti zajedno. Pokušaćemo i ovdje da vidimo šta nam nedostaje. Naša je želja da odemo sa turnira svi zdravi. Nećemo izgledati najbolje što možemo, a generalno ideja Super kupa je dosta zahtevna. Generalno imamo 30 utakmica u Evroligi i ove godine ABA liga je veoma kvalitetna. Vidjeće se to već na Super kupu. Ove godine kao i prošle niko neće moći da unaprijed upiše pobjedu. Zvezda i Cedevita su napravili sjajne timove, Partizan želi da se vrati kao i Olimpija, a tu je i Mornar. Što se tiče duela Igokea je veoma težak protivnik, dobro su se pojačali i biće veoma neprijatan rival svima. Mislim da je ovo najkvalitetniji tim koji su napravili – rekao je Džikić.

Dodik: Bićemo dobar domaćin

Predsednik ABA lige i domaćin ispred Igokee Igor Dodik poželio je dobrodošlicu ekipama.

– Mornar je dao domaći zadatak svima, a mi ćemo pokušati da to ponovio i da se u Laktašima i Republici Srpskoj sjajno osjećate. Naravno želimo da naš domaći tim dođe do trofeja, ako to bude moguće – uz osmijeh je poručio Dodik.

Zahvalnost Džikića

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić iskoristio je priliku da se zahvali Nenadu Trajkoviću.

– Čekao sam šansu 25 godina da se zahvalim Nenadu na svemu što je uradio za mene 1993. i 1999. godine i usmjerio me na pravi put – poručio je Džikić.