Bema: Važno povezivanje nauke i privrede

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je danas Fabriku obuće "Bema" Banjaluka i sa tehničkim direktorom Marinkom Umičevićem razgovarao o modelima saradnje i unapređenju procesa proizvodnje, te značaju naučnih i tehnoloških rješenja u tome.
 

Šeranić je naveo da trenutno nije izražena povezanost privrede i nauke jer kompanije u Republici Srpskoj imaju karakter malih i srednjih preduzeća koja nemaju dovoljno sredstava za ulaganja u istraživanje, već se uglavnom bave proizvodnjom. 

-Sagledali smo dobrim dijelom kapacitete kojima raspolažu fakulteti, a uz to želimo da vidimo koji su to problemi privrede da bismo zajednički utvrdili u kojem smjeru treba ići s ciljem rješavanja problema, na dobrobit obje strane"-istakao je Šeranić. 

Umičević smatra da i te kako ima prostora za saradnju privrede i nauke, te istakao da Fabrika obuće "Bema" ima potrebu za naukom, i u tehnološkom i u proizvodnom procesu. 

-Svakako da će nam biti od koristi kontakti i saradnja sa visokoškolskim ustanovama koje mogu da ponude određena rješenja da bismo unaprijedili proces proizvodnje- rekao je Umičević, izrazivši zadovoljstvo što je Ministarstvo nauke i tehnologije pokrenulo ovakvu inicijativu. 

Preduzeće "Bema" osnovano je prije 14 godina i danas u dva proizvodna pogona u Banjaluci i Mrkonjić Gradu zapošljava ukupno 1.250 radnika. U ovoj fabrici dnevno bude proizvedeno 10.000 pari obuće, a svi proizvodi izvoze se na tržište Njemačke i Austrije.

(Agencije)