Šparoga – ukusna, hranjiva namirnica

Šparoga je biljna vrsta koja je izuzetno interesantna za pripremu različitih jela, a polako i sigurno postaje sve popularnija i na našim trpezama. Šparoga divlja  se u nekim područjima bere i veoma je cijenjena namirnica.

Takođe, moguće je uspiješno gajiti, plantažirati šparogu što predstavlja svojevrstan izazov u proizvodnji, ali može da donese značajne rezultate.

Na jednom mijestu šparoga može da opstane čak i do 15-ak godina, jer dobro može da podnese nepovoljne klimatske uslove. U ishranu se koriste stabljike, kada su dužine 15 - 25 cm, debljine ne preko 5 cm, zatvorene u vršnom dijelu stabljike i zatvorenih ljuskastih listova.

Plantažiraju se bijela i zelena šparoga. Specifičan ukus šparoge potiče od bogatog sadržaja etričnih ulja i drugih materija kojima ova biljka značajno obiluje.

Kako se uzgaja šparoga?

Kod plantažiranja šparoge važno je da se gaje u uslovima sa redovnim padavinama, ili da se obezbijedi redovno navodnjavanje.

Takođe, specifična agrotehnička operacija kod plantažiranja šparoga je nagrtanje redova koje je neophodno radi formiranja kvalitetnog mesnatog korijenja iz kojeg postebeno izrasta stabljika tokom vegetacije.

Šparoge se beru tokom maja, ili juna zavisno od podneblja.

Šparoga se prilikom berbe reže posebnim nožem, malo iznad površine zemljišta, ali se može brati i specijalizovanim mašinama za mehanizovanu beru.

Šparoge se nakon berbe najčešće pakuju sortirane u snopiće od 0,5 kg kakve možemo naći i u našim bolje snabdjevenim marketima. Pošto se radi o osjetljivim biljnim vrstama važno je da se nakon berbe što prije transportuju do mjesta prodaje i da se konzumiraju što je moguće u svježijem stanju.

Delikatesa niske kalorične vrijednosti

Ovo povrće je u kulinarskom smislu jedno od najcjenjenih i izuzetno je značajno u pripremi različitih specijaliteta i smatra se pravom delikatesom.

Izuzetno su hranjiva namirnica sa malim brojem kalorija, pogodne za dijabetičare.

Blagodati konzumiranja šparoga su brojne i imaju pozitivan utjecaj na normalno održavanje brojnih funkcija u ljudskom organizmu. Izuzetno su korisna namirnica u obezbijeđenju željeza u ishrani, a posebno se preporučuju trudnicama, kao i u prevenciji malignih oboljenja.

Način pripreme šparoga je veoma jednostavan i ne zahtijeva mnogo vremena, jer termička obrada ove namirnice ne treba da bude duža od 5 minuta. Dobar su dodatak salatama, kajganama, prilozi jelima od povrća i mesa, tako da su načini pripreme i konzumacije šparoga brojni.

Kod nas u BiH ova biljna vrsta je malo zastupljena, ali u okruženju je daleko popularnija kultura za gajenje, a posebno u Hrvatskoj. Plasman za šparogu je u principu obezbijeđen i radi se o kulturi sa visokom prodajnom cijenom što je čini privlačnom za plantažiranje.

Autor: Mirela Zrnić, diplomirani agronom i magistar poslovne ekonomije