Ambiciozna očekivanja banjalučkog aerodroma: U 2019. očekuju 100.000 putnika

Plan banjalučkog aerodroma je da kroz njegova vrata u narednoj godini prođe više od 100.000 putnika, što je izuzetno ambiciozno s obzirom na to da će ovu godinu završiti s oko 23.000 putnika

Međutim, nadležni su pred konferenciju "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije", a koja je održana danas u Banjaluci, istakli da vjeruju u takav ishod prvenstveno zbog dolaska avio-kompanije "Ryanair", te smatraju da su očekivanja realna i izvodiva.

- Očekujemo 100.000 putnika sljedeće godine, a prema podacima nezavisnih analitičara u regionu, oni predviđaju i više od 120.000 putnika, - rekao je Duško Kovačević, direktor Aerodroma.

Podsjećamo, "Ryanair", najveća evropska niskotarifna avio-kompanija, će putnike od kraja oktobra prevoziti u Brisel, Stokholm i Memingen, a Kovačević najavljuje razgovore po pitanju uvođenja letova prema Solunu ili Atini.

Trenutno se realizuju čarter letovi prema Antaliji, a želja je da od naredne godine oni budu organizovani i za Tivat u Crnoj Gori.

Međutim, ono što je problem koji se ističe kada je ovaj niskotarifni prevoznik u pitanju su sve češći štrajkovi osoblja nezadovoljnog uslovima rada, a zbog čega su u kratkom periodu odgođene stotine letova. Ipak, i pored toga, u upravi banjalučkog aerodroma se nadaju kako to neće uticati na dogovorene letove.

Potencijal u banjalučkom aerodromu vide i privrednici, koji smatraju kako bi on mogao biti motor razvoja.

- Razvoj ovog aerodroma je zadatak cjelokupne zajednice, jer svaki putnik koji dođe u neku zemlju ostavi oko 200 evra. Ako u naredne tri godine ovu regiju, prema planovima, posjeti više od 250.000 putnika godišnje, pomnožite to sa 200 evra, pa ćete vidjeti kolika je to korist za cijelu zajednicu, - kazao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, rekla je da ovaj aerodrom ima velike šanse da postane aerodrom regionalnog tipa i da u njegovom razvoju vidi šansu za unapređenje i jačanje privrede, turizma i putničkog saobraćaja.

- Kada je riječ o turizmu i privredi, mora se imati brza komunikacija. Osim autoputa, mora postojati i aerodrom koji funkcioniše. Ovdje vidim i šansu za dijasporu, koja će koristiti ovaj aerodrom, - rekla je Cvijanovićeva i istakla da će veliki broj ljudi koji je do sada išao na aerodrome u regionu sada koristiti ovaj u Banjaluci.

Ona kaže da su u irskoj niskobudžetnoj avio-kompaniji koja sarađuje s "Aerodromima RS" zadovoljni prodajom karata i da kroz povoljne cijene pokušavaju da motivišu ljude da steknu naviku da lete iz Banjaluke i u Banjaluku.

Cvijanovićeva je otkrila i da pored "Ryanaira" postoje još dvije zvučne avio-kompanije koje nastoje da ostvare kontakt s "Aerodromima RS" i prezentuju svoje poslovne ponude.

- Jedna od njih želi da na regionalni način posmatra cijeli prostor bivše Jugoslavije i da se pravi kompanija koja će obuhvatiti i pokriti sve ove aerodrome koji nisu najfrekventniji, ali postoje u regiji, što podržavam, - kaže ona.

Inače, konferenciju koja je namijenjena svim zainteresovanim stranama u procesu razvoja avionskog saobraćaja u RS, organizovala je Područna privredna komora Banjaluka u saradnji s Aerodromom Banjaluka i Kabinetom premijera RS.

Njoj su prisustovali i brojni ministri u Vladi RS, predstavnici partnerskih aerodroma iz okruženja, a doprinos raspravi dali su i načelnici lokalnih uprava, predstavnici turističkih organizacija i agencija, privrednici iz oblasti turizma i saobraćaja, kao i kompanije koje imaju veliki obim spoljnotrgovinske razmjene, pišu Nezavisne.