Pola miliona KM za "slučaju Dragičević“: Degradacija institucija RS i predizborno bacanje prašine u oči

Nudeći nagradu od pola miliona maraka za informaciju koja bi mogla dovesti do riješavanja slučaja smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića, predsjednik RS Milorad Dodik degradirao je rad nadležnih institucija Republike Srpske i potvrdio njihovu nesposobnost, izjavio je za portal Mojabanjaluka.info Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

- Predsjednik Dodik danas je upravo potvrdio sve ono što 150 dana na Trgu Krajine govore građani RS i porodica Dragičević, sve ono što je Narodna skupština RS definisala zaključcima anketnog odbora, da su institucije RS nesposobne, ili da ne žele da riješe slučaj smrti Davida Dragičevića – rekao je Šukalo.

On je reagovao na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika iznesenu danas na vanrednoj konferenciji za novinare. Predsjednik je izjavio da je Republika Srpska učinila sve po pitanju svog kapaciteta u slučaju Dragičević, te se razmišlja o izdvajanju dodatnog budžetskog novca za plaćanje relevantnih informacija.

Dodik je rekao da razmišlja da raspiše novčanu nagradu za one koji imaju informaciju koja bi mogla dovesti do riješavanja slučaja smrti Davida Dragičevića.

- Mislim da postoji spremnost ovdje da vidimo da to uradimo. Još nismo donijeli tu odluku. Ali, planiramo dati 500.000 KM za svaku relevantnu informaciju koja će dovesti do toga - rekao je Dodik, prenose agencije.

Uzurpiranje nadležnosti

Adam Šukalo kaže da Dodik svojim djelovanjem nastavlja da uzurpira nadležnosti drugih institucija Republike Srpske, ali i da krši zakone RS.

- Dodik je ranije nudio da se u istragu o slučaju Dragičević uvedu tužioci iz Austrije što je suprotno normativno - pravnom uređenju Republike Srpske. Svojim djelovanjem je prekršio članove Ustava i zakona RS, radeći i vodeći istragu na svoj način, o čemu ćemo iznijeti dokaze sutra na konferenciji za novinare – rekao je Šukalo.

Dodaje i to da Dodik u vezi sa slučajem Dragičević pokazuje “tešku političku i ličnu šizofreniju“.

- Jednoga dana napada porodicu Dragičević, posmatra ih kao strane plaćenike, izdajnike i rušioce RS, drugi dan spominje da ne radi tužilaštvo, prije toga je govorio da su propusti bili i u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, što je dokaz čiste političke ali i lične šizofrenije – rekao je Šukalo i dodao da sumnja u iskrene namjere u vezi sa nagradom od pola miliona KM, kao i to da se plaši za bezbjednost onih koji bi takve informacije eventualno i donijeli.

Bacanje prašine u oči

Politikolog i član „Restarta Srpska“ Ivana Perišić kaže da je priča o pola miliona KM nagrade ustvari predizborno bacanje prašine u oči narodu i stvaranje privida da se nešto radi.

Ističe da mnogi svjedoci koji znaju šta se dešavalo u toku noći kada je David nestao, uopšte nisu saslušani, niti su sagledani krucijalni dokazi za rješavanje slučaja, zbog čega je priča o izdvajanju nekakvih dodatnih pola miliona KM - vrijeđanje zdravog razuma.

- Slučaj smrti studenta Davida Dragičevića potresa vladajuću koaliciju u RS i dokazuje koliko su institucije nespsobne da rade svoj posao. Dokazi postoje, nisu potrebne dodatne pare, nego je problem u tome što nadležne institucije ne želi da ih iznesu i da pokrenu slučaj – rekla je Perišić.

Uz to, dodaje ona, Dodik svojim izjavama i djelovanjem degradira instuticije RS i čestite pojedince koji savjesno obavljaju svoj posao.

Šta je sa obećanim izmjenama zakona?

Adam Šukalo podsjeća i na neispunjeno obećanje da će se zatražiti izmjena zakona u kontekstu potrage za nestalim osobama, te prijedlog da se ukine rok od 48 sati. Inicijativa još nije pokrenuta, iako vladajuća koalicija imaj većinu u Skupštini.

Sa druge strane, dodaje on, odbili su prijedlog poslaničkog antikorupcionog kluba koji je tražio izmjenu zakona u kontekstu uvođenja ponovnog instituta prtivatnog tužioca u slučaju da tužilaštvo obustavi istragu, jer nema elemenata krivičnog djela.

- To govori da imamo uvezanu izvršnu i zakonodavnu vlast koju predstavlja kupljena većina u RS, kabinet predsjednika RS i jedan broj ljudi koji radi u pravosuđu, a koji su uvezani sa kriminalcima i tajkunima i sa svima onima koji su uzročno - posljedično doveli do ove tragedije koja potresa RS i tresće je još više, dok se ovo pitanje ne riješi – izjavio je Šukalo.

Mojabanjaluka.info