Šansa za medicinare: UKC RS edukuje 72 buduća stručnjaka

Univerzitetski klinički centar UKC RS objavio je u petak konkurs za izbor i prijem 61 ljekara specijalizanta za različite oblasti i 11 supspecijalizacija.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kazao je za “Nezavisne” da ovaj kolektiv želi da pruži priliku svim mladim ljekarima da specijaliziraju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS.

Istakao je da centar ima stručnjake za liječenje pacijenata te da će, nakon što se hirurške klinike u septembru presele u novi prostor centralnog medicinskog bloka ove zdravstvene ustanove, sve organizacione jedinice biti pod jednim krovom.

- S preseljenjem pratimo i nabavku opreme, a samim tim moramo da edukujemo i kadar - ističe prvi čovjek UKC RS i dodaje da se pravi najbolji klinički centar, kakav narod u RS zaslužuje.

- Džaba i prostor i oprema, jer ako nemate kvalitetnog kadra sigurno ne možete imati vrhunsku uslugu - istakao je prvi čovjek UKC RS i dodao da će većina njih imati obavezu da, osim u Srbiju, na usavršavanje idu i u Evropu.

- Mladi specijalizanti dobiće priliku da uz iskusne ljekare mentore savladaju određena znanja koja će primijeniti u liječenju pacijenata - kaže Đajić i dodaje da se svaki mjesec po nekoliko stručnjaka s UKC RS usavršava na klinikama u Ljubljani i Beču.

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC RS, ističe da postoji potreba za novim kadrom iz prostog razloga što se svake godine povećava broj novootkrivenih oboljelih od karcinoma.

- Drago mi je što se uviđa potreba za većim brojem stručnog kadra i što se konstantno u našim bolnicima povećava edukovani stručni kadar - ističe ona i dodaje da će veći broj doktora na jednom odjelu značiti i pacijentima i UKC RS.

- Priliku za specijalizaciju dobiće samo najbolji, jer će ovi mladi ljekari predstavljati budućnost UKC RS - ističe Gojkovićeva.

Inače, na raspolaganju su specijalizacije iz abdominalne hirurgije, anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, ginekologije, nukelearne medicine, onkologije, kardiologije, urologije, patologije, radiologije, medicinske biohemije, nefrologije, nuklearne medicine, ortopedije, patologije, pedijatrije, psihijatrije, pulmologije, reumatologije, urgentne medicine i drugih, a za supspecijalizaciju anestezije i intenzivnog liječenja, angiologije, reumatologije, gastroenterologije i hematologije.

Brojevi

61 ljekar specijalizant

11 supspecijalizacija

Sve više rekonstruktivnih zahvata dojke

Prema podacima Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, u znatnom je porastu broj žena koje se, nakon hirurškog odstranjenja dojke zbog raka, odlučuju na njenu rekonstrukciju.

- Nakon saznanja da boluju od karcinoma kod kojeg je neophodno izvršiti mastektomiju, kod većine žena javlja se dodatni strah, kao i stres zbog odstranjenja dojke, koju vezuju za svoju ženstvenost, materinstvo i seksualnost - navode iz UKC-a. Nakon pozitivnog toka liječenja karcinoma, kako se navodi, vrlo bitan segment u liječenju je i estetski segment i zato je od izuzetne važnosti podići svijest o rekonstrukciji dojke.

Tagovi: