Nove tržnice za domaće poljoprivrednike: Prioritet pijace u Lazarevu i na Manjači

Neuređena tržnica u Lazarevu na sljedećoj sjednici Skupštine grada Banjaluka trebala bi biti dodjeljena na upravljanje Centru za razvoj sela, koji tu uskoro namjerava otvoriti organsku pijacu.

Rekao je za Srpskainfo direktor Centra Draško Ilić, precizirajući da im je cilj da zarastao objekat pored OŠ “Borisav Stanković” otvore za domaće proizvođače. Dodaje da već analiziraju sadašnje stanje, da bi znali sa koliko ulaganja mogu preurediti taj prostor, piše Srpskainfo.

– Odmah nakon dodjele te lokacije Centru krenućemo u izradu sanacionog projekta, da uredimo pijacu u Lazarevu i da ona postane mjesto prodaje organskih proizvoda sa teritorije Banjaluke, i to bez ikakve naknade za korišćenje štandova. Mali proizvođači danas nemaju gdje da izlože svoje proizvode, jer im je zakup tezgi preskup, a oni nemaju toliku količinu hrane da bi mogli opravdati te troškove – govori Ilić.

Podsjeća da je ova pijaca gradska imovina, što im uveliko olakšava realizaciju projekta, za razliku od još četiri rejonske pijace, koje imaju u planu otvarati: u pravcu Zmijanja, kanjonu Vrbasa, potkozarskih sela i pravcu Bonzanog Majdana.

Centar za selo potpisao je i memorandum o saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke i Gradskom razvojnom agencijom, kako bi, između ostalog, unaprijedili i promovisali ruralnu proizvodnju.

– Bez rejonskih pijaca, odnosno stanica za otkup poljoprivrednih proizvoda, nema razvoja na ruralnom prostoru. Želimo da kroz “Krajišku kuću” brendiramo neke proizvode sa naših prostora i ponudimo ih našim sugrađanima i onima koji dolaze u Banjaluku. Danas kada vidimo tržnice možemo reći da se radi uglavnom o robi inostranog porijekla, čak i sumnjivog kvaliteta, dok banjalučki seljak nema adekvatno mjesto za plasman svojih proizvoda – izjavio je Ilić.

Od četiri lokacije gdje postoji potreba za rejonskim tržnicama, prioritet je otvaranje one na platou Manjače.

– Tamo postoji najveći stočni fond i najviše je proizvoda iz oblasti animalne proizvodnje i trebalo bi zato prva da bude zaokružena. Pokušavamo sa Gradom ovih dana da identifikujemo parcelu koja je ili u vlasništvu lokalne zajednice ili koju će Grad zakupiti za ove potrebe. Tome ćemo ozbiljno pristupiti, moramo osigurati sve tehničke i sanitarne uslove koje zahtijeva jedna tržnica – precizirao je Draško Ilić, direktor Centra za selo.

Idejom organske i rejonskih pijaca pozitivno su iznenađeni kako proizvođači, tako i građani, posebno u naselju Lazarevo, gdje kažu, prostor nekadašnje tržnice samo propada i predstavlja prvao ruglo, prepuno smeća i zaraslo u travu.

– Banjaluci definitnivno nedostaje organska pijaca, da znamo da se tu može kupiti domaće povrće i voće, a ne hrana uveženu sa strane. Sada kada odem na pijacu imam osjećaj da je svaka tezga ista, svi proizvodi su isti, nema lokalnih stvari – prokomentarisala je Dragana K.

ORGANSKA HRANA

Članica udruženja “Gradske bašte” Biljana Banović koja se i bavi organskom proizvodnjom, nada se da će i cijene na budućoj organskoj pijaci u Lazarevu biti pristupačne svim građanima, a ne kao što je sada slučaj da se ova hrana smatra ekskluzivom.

– Ne znamo još kako će to funkcionisati i ko će tu izlagati proizvode, ali ako i cijene proizvoda budu organske, to će opet biti nedostupno prosječnom građaninu i stvara se kontraefekat. Organska mrkva na primjer sada košta 5-6 maraka, to je jako skupo, ljudi nemaju novca da to plate i lično se zalažem da se razlike u cijeni smanje – rekla je ona.