Organska proizvodnja u Bosni i Hercegovini - potencijal za izvoz

Organska proizvodnja hrane je oblast koja je u potpunosti definisana odgovarajućim regulativama, kao i zakonodavstvom svake države ponaosob. Na nivou Evropske unije organska proizvodnja je uredjena kroz Regulative EC broj 834/2007, kao i 889/2008.

Kada posmatramo sam izvoz organskih proizvoda i procedure koje je neophodno ispoštovati u smislu sertifikata koji treba da prate robu, obaveznih radnji i provjera prilikom trgovanja organskim proizvodima Regulative 1842/2016, kao i 1235/2018 definišu ovaj vjerovatno najznačajniji segment u organskoj proizvodnji.

U narednim člancima ćemo donijeti detaljnije informacije upravo o trgovanju organskim proizvodima, jer se radi o procesima koji su propisani, jasno definisani i uključuju praćenje organske robe tokom i nakon prodaje i u daljem postupku sa organskim proizvodima.

Svakako, prilikom pripreme za sertifikaciju po standardima za organsku proizvodnju proizvođač usklađuje i organizuje svoju proizvodnju sa standardom koji propisuje svaka sertifikacijska kuća u domenu u kome vrši ocjenjivanje.

Sve navedeno ukazuje da organska proizvodnja zahtijeva ozbiljan pristup, određeno vrijeme pripreme proizvođača, prilagođavanje načina rada zahtjevima standarda, a posebno posvećenost da se do standarda dođe i da se isti održi.

Iz Bosne i Hercegovine trenutno po evidencijama u okviru TRACES  Evropske  Komisije (Trade Control and Expert System EC) se ažuriraju podaci o proizvođacima, uvoznicima/izvoznicima organskim proizvoda, kao i drugi podaci vezani za organske operatore i promet organskih proizvoda preko 30 kompanija su registrovane kao sertifikovane za organsku proizvodnju i najčešće su sertifikovane i kao izvoznici organskih proizvoda koje  proizvode.

(zvor: https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/operator/index#/search?sort=name&countryCode=BA )

Uočljivo je da se proizvođači u Bosni i Hercegovini prvenstveno opredjeljuju za organsku proizvodnju bobičastog voća, ljekovitog bilja, zatim povrća. Takođe, značajno je zastupljena sakupljačka proizvodnja u kojoj tradicionalno dominiraju određene biljne vrste ljekovitog i začinskog bilja, razne vrste gljiva i šumskih plodova.

Pored ovih tipova proizvodnje, zastupljena je i sertifikovana proizvodnja žitarica.

Imajući u vidu da su primarna, kao i sakupljačka organska proizvodnja vezane za kapacitete prerade i skladištenja navedeni obim organske proizvodnje u BiH takođe zahtijeva kontrolu i standardizovane procese prerade organskih proizvoda, kao i uspostavljenu i funkcionalnu sljedljivost (mogućnost praćenja proizvoda od berbe do trpeze), kroz sve faze rukovanja organskim proizvodom.

Sve navedeno predstavlja jasne pokazatelje o rastu sektora organske proizvodnje u BiH, što posljedično uključuje i značajan broj koperanata, podugovarača za različite vrste poslovnih aktivnosti, angažovanih radnika u toku proizvodnog procesa u svim njegovim fazama.

Većina organskih proizvoda porijeklom iz Bosne i Hercegovine je primarno namijenjena izvozu. Razloga za to je mnogo, ali uočljivo je da se na lokalnom tržištu plasira najmanji udio nase organske proizvodnje. Većina organskih proizvoda iz BiH se izvozi radi dalje prerade u zemlje regiona i u Evropu i predstavlja ozbiljan izvozni potencijal, koji može u znacajnoj mjeri da se poveća, ali i unaprijedi u narednom periodu.

Očekivani trend u organskoj proizvodnji u BiH je svakako postizanje većeg stepena finalizacije organskih proizvoda, jer u ovom momentu uglavnom izvozimo izuzetno kvalitetnu sirovinu za industrijsku preradu. Takođe, značajno unaprjeđenje izvozne ponude organskih proizvoda bilo bi i u povećanju udjela svježih organskih proizvoda, prvenstveno bobičastog voća i svježeg povrća.

Organska proizvodnja predstavlja sama po sebi stepenicu više u razvoju svakog pojedinačnog proizvođača, koji radeći na uspostavljanju održive organske proizvodnje, razvija kompletan proizvodni proces i unprjeđuje sopstveni način rada u poljoprivredi.

Sve navedeno nam ukazuje da možemo očekivati dalji razvoj i unaprjeđenje organske poljoprivredne proizvodnje, a posebno prerade i izvoza iz BiH, te da ćemo ubrzo postati prepoznatljivi upravo po našim organskim proizvodima.

Autor: Mirela Zrnić, diplomirani agronom i magistar poslovne ekonomije