Dijagnostika kao novi pravac u politici, rokovnike zamijenila igla za vađenje krvi

Pripreme za opšte izbore u BiH se zahuktavaju, a kako cilj opravdava sredstva, tako stranke potežu za različitim marketinškim trikovima da se dopadnu glasačima.

U banjalučkoj Mjesnoj zajednici Lauš, početkom sedmice otvorena je nova kancelarija Rejonskog odbora stranke Ujedinjena Srpska. Kancelarija je, ustvari, parkiran i uređen "kontejner" gdje će građani moći da se informišu o stranci, da dobiju savjete o pravnim i ekonomskim temama. Na otvaranju kancelarije je organizovano i besplatno mjerenje pritiska i šećera u krvi, što je sasvim sigurno mnogima bio dodatni motiv da dođu na otvaranje.

Političari su daleko ispred građana kada je u pitanju razumijevanje politike i političkih procesa, ističe doktor političkih nauka Vlade Simović, i dodaje da današnja politika nema ideala, niti moralnih principa, već je postala čisti biznis.

- Ovakav model komuniciranja sa biračima imate i u razvijenim demokratijama, te se i kod njih kampanja vodi kao da stranka prodaje neki proizvod. Partije se utrkuju da budu što inovativnije, da izmisle neki svoj drugačiji pristup, samo da bi osvojile glasove - rekao je Simović.

Dodaje da su nekada promotivni stranački materijal bili rokovnici i hemijske olovke, organizovale su se humanitarne i radne akcije; danas je taj nivo prevaziđen i traže se nove ideje, pa pojedine stranke organizuju besplatno učenje stranih jezika, zdravstvene kontrole, pa čak i besplatna turistička putovanja.

- Mnoge od tih aktivnosti su korisne za građane i dosta slično na njih reaguju i naši birači i birači u razvijenim zemljama. Jedina razlika je u kasnijem odnosu prema izabranim kandidatima, kada već dođu na vlast. Razvijeni svijet ima jače civilno društvo i nevladin sektor koji vrši snažniji pritisak na nosioce vlasti ukoliko nešto rade pogrešno, nego što je to slučaj kod nas - pojašnjava Simović.