Zukorlić: Dodikova politika destruktivna

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima njegovu podršku u rješavanju kosovskog pitanja, ali da treba da objasni šta znači njegov prijedlog o razgraničenju sa Kosovom.

– Potrebno je da predsjednik razjasni šta znači razgraničenje. To može da bude i priznavanje postojećih granica, definisanje odnosa, ali može značiti i promjenu granica. Ovo posljednje je najrizičnije, jer nigdje u svijetu, a posebno na Balkanu, nemamo ozbiljnijih primjera da je do promjene granica došlo bez sukoba –  naveo je Zukorlić.

– Teorijski su moguće promjene granica uz dogovor obe strane, ali ovdje imate i zainteresovanost međunarodnih sila, dakle, to nije samo bilateralno pitanje i bio bih veoma oprezan. Nije loše imati više prijedloga kojima bi se prišlo mirno i bez gorčine. U svakom slučaju, Vučić ima moju podršku u rješavanju kosovskog pitanja – rekao je Zukorlić u intervjuu za “Kurir”.

On smatra da uopšte nije dobro da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjašnjava o Kosovu, jer kako kaže, prijeti da će da ruši Bosnu i da je dijeli.

– Dakle, čovjek koji sebi dopusti taj nivo šovinizma i neozbiljnosti nije dobro da učestvuje u bilo kojoj ozbiljnoj temi, jer samo doliva ulje na vatru. Uključivanje Dodika je destruktivno –  kaže Zukorlić, podsećajući na Dodikovu “šovinističku izjavu koja je uvrijedila vjerska osećanja muslimana – kako muslimani arlauču sa džamija”.

Tagovi: