Vozač u Španiji pozitivan na "sve moguće droge"

Policija na sjeveruistoku Španije zaustavila je i testirala vozača, nakon čega je pored alkohola utvrđeno i da je pozitivan na "sve moguće droge koje mogu da testiraju".

Naime, policija je pored toga što je utvrdila 0.6 promila alkohola, kod vozača utvrdila jako visok nivo kanabisa, amfetamina / metamfetamina, kokaina i opijata.

Lokalna policija je saopštila da im je u gradiću Karkastilo dojavljeno da je "nekoliko ljudi ušlo u vozilo pod uticajem alkoholnih pića".

Vozač je dobio kaznu u iznosu od 1000 evra i šest kaznenih bodova za alkohol, istu toliku kaznu zbog korištenja droge, a automobil mu je oduzet, prenosi portal "Euronews".

I pored ovog slučaja, broj smrtnih slučajeva u regiji Navare na sjeveroistoku Španije je niži nego ikad.

Zemlje EU imaju različita pravila za ponašanje prema vozačima koji voze pod uticajem droga. Neki koriste test kojim se na licu mjesta preko pljuvačke utvrđuje stanje vozača, pa ako se utvrdi prisustvo narkotika vozač šalje u najbližu zdravstvenu ustanovu, gdje se rade testovi krvi, dok je kod nekih dovoljno da policajac posumnja na vozača i da se šalje na test krvi.

Vožnja pod utjecajem droga može dovesti do zatvorske kazne od dvije godine ili više u nekim zemljama, dok druge, poput Španije, ne šalju prestupnike u zatvor.

Tagovi: