Nakon pogibije radnika u Banjaluci: Inspekcija utvrdila da nisu bili adekvatno osigurani

Inspektor rada Republike Srpske koji je 3. avgusta ove godine izašao na gradilište u banjalučkom naselju Novi Borik gdje su tog dana stradala dvojica radnika Dobrivoje Topić i Željko Kostić, utvrdio je niz nepravilnosti, te izvještaj dostavio MUP-u RS i Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, piše Faktor.

U izvještaju se navodi da drvena konstrukcija, na kojoj su radnici stajali u trenutku povrede, nije imala zaštitnu ogradu i oni nisu koristili sigurnosni pojas i uže.

- Na mjestu događaja utvrđeno je da gradilište nije osigurano za siguran rad. Građa na gradilištu nije očišćena od eksera i nije složena. Prilazi i prolazi za sva radna mjesta nisu izvedeni tako da se po njima mogu bez smetnje kretati radnici i prevoziti materijal, razbacane korištene daske i letvice, iz zidova stepeništa viri čelična armatura, kosi ulaz u objekat nema zaštitnu ogradu, otvori u zidovima na svim spratovima nemaju zaštitnu ogradu ili odgovarajuću popunu i drugo – stoji u izvještaju inspektora, a kako je potrvđeno za ovaj portal.

Dodaje se i da je uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno da su oba nastradala radnika sa poslodavcem imali zaključen ugovor o radu i bili su prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Takođe, radnici su bili osigurani za slučaj nesreće na poslu i poslodavac je za povrijeđene radnike predočio uvjerenje da su osposobljeni za siguran i zdrav rad za radno mjesto tesar. S obzirom na utvrđeno stanje, inspektor je zabranio rad radnicima na svim radnim mjestima sa povećanim rizikom na gradilištu, među kojima su poslovođa, kranista, armirač, glavni tesar, tesar, zidar, glavni zidar, pomoćni radnik.

- Zabrana traje za vrijeme trajanja okolnosti koje dovode do ugrožavanja zaštite i zdravlja radnika, odnosno dok se svi radnici ne osposobe za siguran i zdrav rad, osigura periodični ljekarski pregled radnika, dok se ne izdaju na upotrebu lična zaštitna sredstva utvrđena Aktom o procjeni rizika, osposobi odgovarajući broj radnika za pružanje prve pomoći i osigura materijal za pružanje prve pomoći, očisti građa i drugo. Takođe, poslodavcu je naloženo da izmijeni Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini. U skladu sa navedenim dozvoljeno je samo izvršenje poslova na uređenju gradilišta – naveli su u Inspektoratu Republike Srpske.