Dozvola za izvoz mliječnih proizvoda iz BiH u EU dokaz napretka cijelog sistema

Odluka Evropske komisije, kojom je BiH stavljena na listu A i B kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, dokaz je napretka cijelog sistema institucija i predstavlja značajan korak ka proširenju tržišta za mliječnu industriju BiH, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

- Odluka je dokaz napretka Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, inspekcijskih organa i laboratorija BiH, farmera tj. proizvođača i prerađivača – kažu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Spoljnotrgovinske komore BiH zahvalila se na trudu i naporima svih institucija koje su učestvovale u procesu ispunjavanja zahtjeva EU i omogućavanja da se i ostali mliječni proizvodi, pored UHT steriliziranog mlijeka, plasiraju na ovo značajno tržište.

- Svjesni smo da ulazak na EU tržište neće biti jednostavan za mliječnu industriju BiH, ali poznavajući kvalitet proizvoda naše industrije, uvjereni smo da će bh. proizvodi vrlo brzo pronaći svoje zasluženo mjesto na ovom zahtjevnom tržištu – ističu u ovoj grupaciji.

Tagovi: