"Folklorna magija" putuje u Kinu

„Folklorna magija“,  jedna od najnagrađivanijih predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u četvrtak putuje u Narodnu Republiku Kinu.

"Magija" će u gradu Donguan,  u periodu između 11. i 26. avgusta igrati u šest različitih pozorišta sa dvoranama koje broje od 1000 do 1200 mjesta.

 Bazirana na srpskom folkloru, svakako  je i najbolji izbor za predstavljanje pozorišnog i kulturnog stvaralaštva Republike Srpske milionskoj kineskoj publici.

- Ovo je izuzetna čast za Dječije pozorište Republike Srpske i ponosni smo što je uspjeh i višegodišnji rad banjalučke kuće od snova prepoznat i u Aziji, kolijevci plesnog teatra, i nadamo se da ćemo na dostojan način predstaviti Republiku Srpsku i otvoriti vrata za dugogodišnju kulturnu saradnju i razmjenu umjetničkih sadržaja između Narodne Republike Kine i Republike Srpske - rekli su u DP RS.

Prema riječima domaćina, Guangdonške agencije za pozorišni menadžment „Slon“, pored izvođenja same predstave, planirano je da tim Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u nekoliko navrata, posjeti veće vrtiće i škole glume u kojima će kroz radionice sa djecom, u najboljem prezentovati srpsku kulture, te i djeci i pedagozima, pokazati mogućnosti kreativnog učenja putem lutke i lutkarske umjetnosti.

Uspješna saradnja

Ova turneja Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Kini je svojevrstan nastavak kulturne razmjene i saradnje započete sredinom prošle godine. Podsjećamo da je nakon posjete kineske delegacije Dječijem pozorištu Republike Srpske u maju 2017. godine, koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Ministarstvom kulture NR Kine, predsjednica delegacije i direktorica Guandongdoške agencije za pozorišni menadžment „Slon“, gospođa Fu Juan, izjavila da je na Balkanu i Istočnoj Evropi pogledala više od stotinu pozorišnih programa, i da je odabrala da kineskoj publici predstavi upravo Muzej pozorišnih lutaka DP RS, i predstavu „Folklorna magija“.

Dječije pozorište Republike Srpske tako je u novembru 2017. godine u milionskom gradu Donguanu, uz podršku Vlade Republike Srpske, upriličilo izložbu od 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Lutke izložene u Songšan biblioteci u Donguanu (ginjoli, marionete na kratke i duge konce, javajke, sicilijanske marionete, maske i dr.)  rad su najpoznatijih evropskih lutkarskih majstora, a izrađene su u radionicama Češke (Prag), Bugarske (Sofija, Varna), Bjelorusije (Minsk), Njemačke (Berlin), Srbije (Beograd), te Banjaluke  (Republika Srpska,Bih) i predstavljaju evropske lutkarske vrijednosti sa kraja 20. i početka 21. vijeka. Izložbu je otvorila guvernerka Guangdong pokrajine, gospođa Ceng Li, a izložbu je svakodnevno vidjelo između 500 i 1000 posjetilaca.

Da je saradnja plodonosna i obostrana govori i činjenica da će u oktobru mjesecu u Banjoj Luci u okviru programa HVII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, gostovati i pozorišna predstava iz Narodne Republike Kine.

O predstavi

Predstava „Folklorna magija“ jedna je od najuspješnijih predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koja je osvojila brojne nagrade na međunarodnim festivalima i oduševila publiku mnogih evropskih gradova kao što su su Frankfurt, Linc, Bratislava, Subotica, Bugojno, Sarajevo, Kotor, Beograd, Kirov, Ribinsk i drugi.

Riječ je o etno-muzičkom lutkarskom spektaklu u kojem, u furioznom tempu, šest glumaca uz igru i muzičku podlogu od najljepših srpskih melodija, izvodi etide sa već zaboravljenim predmetima iz folklora dajući, kroz niz slika i motiva iz života, univerzalnu priču o najdelikatnijim suštinski i prepoznatljivim ljudskim pitanjima. Predstava se izvodi bez riječi, pa samim tim zahtijeva vrhunsku animaciju i preciznost i koreografije i igre. Autor i reditelj predstave je Bonjo Lungov, scenografiju potpisuje Dilijana Parvanova, a lutke Konstantin Karakostov. Uloge su povjerene Svjetlani Andrić, Božani Bijelić, Aleksandri Spasojević, Draganu Banjcu, Aleksansandru Blaniću i Đorđu Jankoviću.

D. M. L.

Tagovi: