Jerilović ne krije da se zaposlio "preko štele": Dodik lično me zaposlio, smanjili mi platu, nemam čime hraniti djecu

Banjalučanin Davor Jerilović tvrdi da mu je u preduzeću „Elektrokrajina“ nakon 10 godina rada plata, bez razloga, smanjena za oko 70 KM.

– Imam ženu i dvoje djece i još otplaćujem kredit. Imam najmanju platu u tom preduzeću i još su mi je dodatno smanjili. Od čega da živim i kako da hranim djecu? – pita se Davor Jerilović, pokazujući platnu listu i ugovor o radu.

Tvrdi da mu plata sada iznosi oko 500 KM, a rata kredita 350 KM. Jerilović, ogorčen na rukovodstvo preduzeća, kaže da ga kod kuće čekaju nezaposlena supruga i dvoje djece, a na poslu mala plata i nepravda.

– Skoro deset godina radim tamo, sam predsjednik Milorad Dodik me je zaposlio i zahvalan sam mu, ali izgleda da ću morati opet u štrajk. Baciću i člansku kartu, neka sam član te partije, ali moram reći da ovdje vlada nepravda – kaže Davor razočarano.

Podsjećamo da je Jerilović, prije deset godina štrajkovao ispred zgrade Vlade RS, nakon čega ga je u „Elektrokrajinu“ zaposlio predsjednik Republike Srpske, tadašnji premijer, Milorad Dodik.

Jerilović sada iznosi ozbiljne optužbe na račun ovog preduzaća, govoreći da zapošljavaju svoje porodice, popove, pekare, majstore, a da starim radnicima smanjuju plate, prenosi Srpska.info.

– Zapošljavaju sve sem električara, a do izbora će zaposliti sigurno još 100 ljudi, već su ih zaposlili skoro 80. Žalio sam se i sindikatu, išao i ministru da me primi, ali svi samo sliježu ramenima i šalju me jedni drugima. Pisao sam čak i Ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču. Ako se moj problem ne riješi da kraja sedmice, definitivno idem ponovo u štrajk – tvrdi Jerilović, dodajući da se ne plaši da o svemu javno govori.

Kaže da su mu u preduzeću obećali zaposliti i ženu, ali da je umjesto toga dobio smanjenje plate. Sve Jerilovićeve tvrdnje provjerili smo u ZP „Eelektrokrajina“ a.d. Banjaluka.

Direktorka Seka Kuzmanović nije komentarisala ove navode, ali su nam iz preduzeća odgovorili da su mjesečna primanja svih zaposlenih u ovom preduzeću utvrđena u skladu sa Kolektivnim ugovorom, te Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i izvršilaca.

– Zaposlenima nisu smanjivane plate, ali su, u skladu sa Kolektivnim ugovorom i odlukom Vlade Republike Srpske, svim zaposlenima u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“ ukinute naknade po osnovu zimnice i ogreva – kažu u „Elektrokrajini“.

Dodaju da optužbe radnika da je zaposleno 80 novih ljudi uopšte nisu tačne, te da je ove godine zaposleno njih 57.

– Tvrdnje su potpuno netačne. „Elektrokrajina“ a.d. Banjaluka je od početka 2018. godine u radni odnos primila 57 radnika, dok je istovremeno po raznim osnovama prestao radni odnos za 41 radnika. To znači da je ukupan broj radnika u proteklih sedam meseci povećan za 16. „Elektrokrajina“, takođe, nema u planu zapošljavanje novih 100 radnika, već daleko manjeg broja, koji će se utvrditi u skladu sa narastajućim potrebama procesa rada – kažu u ovom preduzeću.

Nema manjih plata za stare radnike

U „Elektrokrajini“ tvrde da radnicima koji su navršili 60 godina starosti ili 35 godina staža, a koji su zbog potreba procesa rada raspoređeni na nova radna mjesta, nisu smanjene plate.

– U ugovoru o radu sa starijim radnicima čije novo radno mjesto ima propisan niži koeficijent u odnosu na prethodno stoji da ostvaruju pravo na razliku plate između radnog mjesta na koje je bio raspoređen i radnog mjesta na koje je raspoređen novim ugovorom – kažu u ovom preduzeću.

Tagovi: